Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επιμελητήριο Κιλκίς: Τηρούμε τα 7 στάδια επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής

Υπογράφει ο Χρήστος Χατζημλάδης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κιλκίς
Μετά από συσκέψεις, εισηγήσεις και διαβουλεύσεις, ανακοινώθηκε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» και της μεθοδικής άρσης των περιοριστικών μέτρων με στόχο την επιστροφή των πολιτών στη καθημερινότητα με ασφάλεια και την επανεκκίνηση της οικονομίας. 


Ο “οδικός χάρτης εξόδου” από την καραντίνα έχει δύο φάσεις, με χρονική απόσταση δύο μηνών και η «γέφυρα ασφαλείας» της 2ης φάσης ακολουθεί μια διαδρομή επτά σταδίων:

Αρχικά, στις 4 Μαΐου, σε 1ο στάδιο, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά όχι εκτός νομών κατοικίας για 15 ημέρες και με εξαίρεση τα νησιά. Επίσης, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, θα ανοίξουν με ειδικούς κανόνες το 10% των μικρών εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών, καθώς και οι λαϊκές αγορές.


Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας, επισκευής υποδημάτων, λιανικό εμπόριο υπολογιστών, αθλητικά είδη, άνθη και φυτά, ΚΤΕΟ, καθώς και κέντρα αισθητικής, κουρεία και κομμωτήρια με περιορισμούς, ραντεβού και πρόβλεψη στο ωράριο λειτουργίας.

Στις 11 Μαΐου, σε 2ο στάδιο, ανοίγουν, πάντα με αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστάσεων, όλες οι υπόλοιπες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός των εμπορικών κέντρων και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου.

Στις 18 Μαΐου, σε 3ο στάδιο, ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και κήποι, καθώς και πρακτορεία ΟΠΑΠ και επιστρέφουν στα θρανία οι υπόλοιποι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Την 1η Ιουνίου, σε 4ο στάδιο, θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, χωρίς την εστίαση, ενώ θα επιτραπεί η λειτουργία εστιατορίων και καφετεριών σε εξωτερικό χώρο. Το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων θα συνοδεύεται με ειδικούς κανόνες λειτουργίας.

Στα μέσα Ιουνίου, σε 5ο στάδιο, θα επαναλειτουργήσουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με 60% μέγιστη πληρότητα, καθώς και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Εντός του Ιουνίου, σε 6ο στάδιο, θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, και εξωτερικοί παιδότοποι. Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι φοιτητές στα ΑΕΙ.

Στο τέλος Ιουνίου, και σε 7ο στάδιο θα επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά, η έναρξη λειτουργίας ξενοδοχείων, εποχικών καταλυμάτων διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενων δωματίων, η εστίαση και διασκέδαση σε κλειστούς χώρους και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σε επαγγελματικούς χώρους, προβλέπονται 4 άτομα για χώρους 20 τ.μ., 4 άτομα για χώρους από 20 έως 100 τ.μ. και 1 επιπλέον άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ για καταστήματα άνω των 100 τ.μ., προβλέπονται 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15 τ.μ. πέραν των 100 τ.μ. (π.χ. σε χώρο 130 τ.μ. επιτρέπονται 14 άτομα κ.ο.κ). Στα εμπορικά κέντρα προβλέπονται 20 τ.μ. ανά επισκέπτη. 


Στα εστιατόρια 4 άτομα ανά τραπέζι, 1 πελάτης ανά 3 τ.μ. και ελάχιστη απόσταση τραπεζιών 2 μέτρα. Επισημαίνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και στο δημόσιο θα εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο και ραντεβού. Σε όλους τους κλειστούς χώρους επιβάλλεται από κάθε άτομο απόσταση 2 μέτρων η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αφού, εκτός του κινδύνου, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, πιστεύει ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας, που μας έφεραν υγιείς στην επόμενη μέρα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, αφού απαιτεί προσοχή και υπομονή για μια αργή και σταθερή επαναφορά σε μια νέα ασφαλή καθημερινότητα. Είναι απόλυτα ορθό, ο σχεδιασμός επανεκκίνησης της αγοράς να ξεκινά από τα μικρά καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό. 


Πολλές μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη επανεκκίνησης της αγοράς και πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα. Η αντιμετώπιση της επαναλειτουργίας της αγοράς πρέπει να είναι δυναμική και όχι παθητική, με πρώτο στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Δεν συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε, αλλά επανεκκινούμε από εκεί που έχει επιστρέψει η καταναλωτική δύναμη και η πραγματική οικονομία. 

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δεν θα ξεπεραστούν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και υποχρέωσης μεταξύ μας. Η επιτυχής μετάβασή μας στην τελική έξοδο της τρίτης φάσης, βασίζεται στο να συνεχίσουμε να ακολουθούμε επακριβώς τις οδηγίες και να τηρήσουμε αυστηρά τα επτά στάδια της δεύτερης φάσης, όπως πράξαμε στην πρώτη φάση του αυτοπεριορισμού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.