Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Γιατί κάποια Κιλκισιώτικα αυτοκίνητα καταπατούν απαγορευμένο στρατιωτικό χώρο;

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Μαύρος
Οι νεώτεροι δεν το γνωρίζετε, αλλά τα παλιά χρόνια (στις δεκαετίες 60-70 ) στο Κιλκίς υπήρχε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο! Μικρό μεν για χρήση από ελαφρά αεροσκάφη τύπου Τσέσνα, αλλά λειτουργούσε! Είχε μεγάλα στέγαστρα από λαμαρίνα αλλά και Πύργο Ελέγχου (ευτυχώς τα φωτογραφήσαμε πριν κατεδαφιστούν).

Κάποια στιγμή γύρω στις αρχές του 80 έκλεισε οριστικά και οι Κιλκισιώτες το χρησιμοποιούσαν για περιπάτους, ποδηλασία, αερομοντελισμό, εκμάθηση οδήγησης κ.α. Ήταν και είναι ιδιοκτησία του Στρατού και χρησιμοποιείται παράλληλα από την 71η Αερομεταφέρομενη Ταξιαρχία «Πόντος» για ασκήσεις κυρίως με ελικόπτερα.

«Μάλλιασε η γλώσσα μας» με συνεχόμενα άρθρα στο παρελθόν (πρώτο το 2007), όπου προτείναμε τη αξιοποίησή του, αλλά οι τότε δήμαρχοι ούτε καν ασχολήθηκαν. Σιγά μην ασχολούνταν. 


Τα κομματικά πρόβατα να ήταν καλά. Δείτε εδώ τη σατιρική ανάρτηση όπου μεταξύ άλλων προτείναμε να μετατραπεί σε «Πάρκο Ηρώων Πιλότων» της ένδοξης Πολεμικής μας Αεροπορίας: https://gnomikilkis.blogspot.com/2013/02/blog-post_513.html

Πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε από την Ταξιαρχία η απαγόρευση εισόδου σε αυτοκίνητα και μηχανάκια, επιτρέποντας μόνο σε πεζούς και ποδηλάτες για την αποφυγή ατυχήματος και με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των στρατιωτικών κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους. Μπήκαν πινακίδες και κάποια εμπόδια.

Κάποιοι συμπολίτες μας ή και ξένοι, έγραψαν στα γενετήσια όργανά τους τις απαγορεύσεις και μπαίνουν μέσα με τα αυτοκίνητά τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Από τις «ροδιές» του δρόμου φαίνεται ξεκάθαρα πως περνούν δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ σιγά σιγά παραμερίζουν και τα εμπόδια. 

Και να βλέπεις τον Ανδρεανίδη από το σύλλογο Περιπατητών να προσπαθεί να διορθώσει τα αδιόρθωτα με τους παράνομους και να βάλει μια τάξη. Ο στρατός είναι ανεκτικός και υπομονετικός αλλά όχι χαζός. Κάποια στιγμή θα «τα πάρουν στο κρανίο» και με το δίκιο τους το παλιό αεροδρόμιο θα κλείσει οριστικά ακόμη και για τους πεζούς. 

Επειδή κάποιοι λίγοι βλάκες προκαλούν αγνοώντας προκλητικά νόμο και τάξη. Οι παράνομοι και βάνδαλοι είναι λίγοι στο Κιλκίς, αλλά κάνουν τεράστιο κακό, μέρα με τη μέρα στην πόλη μας. Η ανοχή και η επιείκεια δήμου, αστυνομίας, δικαστικών αρχών αλλά και των πολιτών, απέναντι στους βανδάλους-παράνομους πρέπει να τελειώσει. Η αυτοί ή εμείς…

Φιλική διευκρίνηση: Στο προηγούμενο άρθρο για την πεζογέφυρα, κάποιος αναγνώστης σχολίασε πως γράψαμε λάθος ότι είναι "παλιό αεροδρόμιο ", αλλά αντίθετα είναι αεροδιάδρομος ενεργός και ανήκει και ελέγχεται από την Ταξιαρχία "Πόντος». 

Εννοείται πως είναι «παλιό αεροδρόμιο» και όχι ενεργός αεροδιάδρομος. Οι «αεροδιάδρομοι» αποτελούν μέρος του εναέριου χώρου (air space), μέσα στον οποίο μπορούν να ίπτανται αεροσκάφη. Το συγκεκριμένο του Κιλκίς είναι διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης αλλά εντελώς ακατάλληλο για ασφαλείς προσγειώσεις αεροσκαφών.

Στο επόμενο: Στο ολοκαίνουργιο κέντρο πολιτισμού την "Αυστροελληνική αποθήκη", οι βάνδαλοι μας ξεφτίλισαν...Όλους



1 σχόλιο:

  1. Υπηρέτησα στο Δογάνη το 1990τις πρόλαβα σειρά ημεσαια αποθήκη του υλικού πολέμου ειμουν δοκιμος εκεί κάναμε σχοινακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.