Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

"Απλήρωτοι από τον Αύγουστο, οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ Κιλκίς"

Υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κιλκίς
Ρούσσου Ιωάννα
Αντωνιάδου Αγγελική
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), του Δήμου Κιλκίς. Μία δομή η οποία συμμετέχει στην δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και υλοποιείται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ). 

Συνολικά στην δράση απασχολούνται 14 άτομα στις εξής δομές: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ-ΜεΑ), ΚΔΑΠ, βρεφικός και παιδικός σταθμός. Ωστόσο, αν και πρόκειται για μια δομή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται εκεί είναι άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ), οι εργαζόμενοι σε αυτήν παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και οι προοπτικές αποπληρωμής τους είναι δυσοίωνες.

Η χρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) δεν επαρκεί, επειδή καλύπτει μόνο το 80% του αναγκαίου ποσού, ενώ το υπόλοιπο ποσό, του 20%, μπορεί να καταβάλλεται από τον εκάστοτε Δήμο. Κάτι που εφαρμόζεται σε άλλους Δήμους της χώρας μας που διαθέτουν τέτοιου είδους κοινωνικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους, όχι όμως και στον Δήμο Κιλκίς. 

Το χρηματικό ποσό, επίσης, καθυστερεί να εκταμιευτεί, άγνωστο για ποιο λόγο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για πολλούς μήνες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, ενώ άλλοι Δήμοι, εδώ και χρόνια, έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν αποθεματικό, ώστε οι εργαζόμενοι να μη μένουν απλήρωτοι ούτε μια μέρα τον χρόνο, στον Δήμο μας δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Επίσης σύμφωνα με τροπολογία που έγινε σε σχετικό νόμο, στο ΦΕΚ Τεύχος Α’107/31-07-2017, διασφαλίζεται η νομιμότητα των παραπάνω ενεργειών από τους ΟΤΑ, αλλά δυστυχώς, ακόμη και μετά από αυτό, η αδιαφορία εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτοφανής. 

Οι εργαζόμενοι οδεύουν προς τις γιορτές των Χριστουγέννων απλήρωτοι, παρ΄όλο που η Δομή στην οποία απασχολούνται, απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν αυξημένης προστασίας και η επιτυχής υλοποίηση της δράσης της κρίνεται απολύτως αναγκαία, κάτι που δεν είναι εφικτό κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

Για ποιόν λόγο δεν εφαρμόζεται από την Διοικούσα Αρχή ο προαναφερθείς σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από 31/07/2017;

Για ποιόν λόγο δεν ενεργοποιούνται έγκαιρα οι διαδικασίες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ΚΔΕΚ από το Δήμο και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, εφόσον μάλιστα υπάρχει ταμειακό απόθεμα στο Δήμο όπως πολύ συχνά αναφέρεται από τους διοικούντες;

Ποιές ενέργειες έχουν γίνει εκ μέρους της ΚΔΕΚ, ώστε να εξασφαλισθούν οι πληρωμές των εργαζομένων μηνιαίως, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της, ανεξάρτητα από τη ροή της χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά;

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι της ΚΔΕΚ, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη μισθοδοσία τους, κι αν όχι όλοι, ποιοί;

Είναι ενσωματωμένοι ή όχι, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών; Τυπικά αναφέρεται από τους ίδιους ότι ανήκουν, αλλά επί της ουσίας δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως, επίσης «τυπικά», θα έπρεπε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει και να διασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων Κοινωνικών Δομών. 

Όταν αυτές οι Δομές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, προβλήματα που διαταράσσουν την ισορροπία τους, τότε η κοινωνία μας νοσεί θανάσιμα. Θεμελιώδης αρχή μιας ευνομούμενης κοινωνίας είναι η προστασία των ατόμων με αναπηρίες, καθώς έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ότι έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους πολίτες. 

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας, κάθε κοινωνίας που διέπεται από αρχές και διατηρεί τις αξίες της. 

Υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να προστατεύει τα δικαιώματα της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, το οποίο κατά καιρούς επικαλείται ότι στηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.