Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τι λέει η Λαϊκή Συσπείρωση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑ Κιλκίς

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, η Διοίκηση του Δήμου πρότεινε και ψήφισε αύξηση των τιμολογίων του νερού σε όλα τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων εκτός της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς από 1/1/2018.

Η πρόταση αυτή έρχεται να εφαρμόσει νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον οποίο οι ισολογισμοί των ΔΕΥΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένοι. Ενώ η αιτιολόγηση της Διοίκησης του Δήμου είναι ότι οι Δημοτικές Ενότητες (πλην του Κιλκίς) έχουν φθηνότερο τιμολόγιο, άρα θα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί το κόστος.

Είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν το αγαθό του νερού και τη χρήση του ως εμπόρευμα. Το αντιμετωπίζουν με όρους «κόστους» και «κέρδους» και έτσι καλούν το λαό να το ακριβοπληρώνει.

Από κοινού Κυβέρνηση και Δήμος, έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα είναι ήδη λεηλατημένο, η ανεργία παραμένει στα ύψη, η απλήρωτη εργασία δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, οι φτωχοί αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, η υψηλή φορολογία παραμένει, ενώ οι λαϊκές οικογένειες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην υγεία, στην παιδεία και αλλού, καλύπτοντας οι ίδιες το κενό που αφήνει η Κυβέρνηση και ο Δήμος.

Η αύξηση αυτή δεν θα είναι η μοναδική για το επόμενο διάστημα. Από την αρχή της χρονιάς σε όλους τους λογαριασμούς θα προστεθεί και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα τα τιμολόγια του νερού να εκτοξευτούν παραπέρα, ενώ ήδη και στα σημερινά τιμολόγια ο λαός πληρώνει σειρά τελών και φόρων.

Σήμερα, στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς, δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα με την ποσότητα του νερού (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και με την ποιότητά του, μιας και το δίκτυο χρειάζεται σοβαρή συντήρηση και αντικατάσταση σε πολλά κομμάτια του, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες περιοχές (π.χ. ΔΕ Κρουσσίων και ΔΕ Πικρολίμνης) όπου το νερό είναι ακατάλληλο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μία πληρώνει για το νερό που δεν πίνει και δεν χρησιμοποιεί, και από την άλλη ξαναπληρώνει για να αγοράζει νερό από το εμπόριο ή πανάκριβα φίλτρα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλέσαμε τη Διοίκηση να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Συμβούλους να μην το ψηφίσουν. Να υπάρξει έμπρακτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, σε μια πολιτική που στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τσακίζει το λαό. 

Να μην προχωρήσει καμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ. Να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα έργα για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού.

Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και της κινητοποίησης στην οποία είχε καλέσει η Λαϊκή Συσπείρωση και ο δημοτικός και οι τοπικοί της σύμβουλοι από τις προηγούμενες ημέρες, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε την αύξηση στο τιμολόγιο του νερού και μάλιστα χωρίς απώλειες (όταν για άλλα θέματα οι «κοκορομαχίες» και οι διαφωνίες σε επί μέρους θέματα δίνουν και παίρνουν).

Καλούμε το λαό του Δήμου να συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του, να μην δεχτεί να του φορτώσουν κι άλλα βάρη Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Να διεκδικήσει:

Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό με άμεση μείωση των τιμολογίων σε άνεργους, απλήρωτους εργάτες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο.

Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.

Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, απ' τον αρμόδιο κρατικό φορέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.