Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μικροχρηματοδότηση από το έργο microSTARS στο Κιλκίς

Του Δημήτρη Κατσαρέλλου
Ως Μικροχρηματοδότηση (Microfinance) ορίζεται η προσφορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όπως δάνεια και ασφάλειες σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι οποίοι δεν έχουν τακτικά αμειβόμενη απασχόληση.

Η μικροχρηματοδότηση μπορεί παράλληλα να συμβάλει στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας με τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, μιας και η περιορισμένη πρόσβαση στο πλήρες φάσμα των τραπεζικών υπηρεσιών αποτελεί συχνά ένα σημαντικό εμπόδιο για την έναρξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία απασχόλησης.

Η πρακτική της χορήγησης μικροδανείων σε ανέργους, σε μικρές επιχειρήσεις και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες μπορεί να κάνει την διαφορά και να τους βοηθήσει να εξελιχθούν σε οικονομικά ανεξάρτητες μονάδες που θα μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία της οικονομίας.

Η εισαγωγή του όρου «Μικροχρηματοδότηση» στο παγκόσμιο οικονομικό λεξικό έλαβε χώρα το 1976 όταν ο Μοχάμεντ Γιουνούς (βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006) κατά την επίσκεψή του στο χωριό Τζόμπρα του Μπαγκλαντές ανακάλυψε πως πολύ μικρά δάνεια μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στη ζωή ενός φτωχού ατόμου και αποφάσισε να ιδρύσει την τράπεζα Grameen για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Σήμερα και σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Μικροχρηματοδότηση έχει καταστεί ως ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, με 130 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και στόχο την εξυπηρέτηση του 20% μιας αγοράς που ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια δυνητικών ωφελούμενων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο δραστηριοποιούνται 10,000 ιδρύματα Μικροχρηματοδότησης με τη μορφή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ιδρυμάτων, Συνεταιριστικών και Εμπορικών Τραπεζών.

Οι εξελίξεις, το μέλλον και τις τάσεις στο χώρο της Μικροδανειοδότησης απεικονίζονται στη μελέτη «TheresponsAbility Microfinance Market Outlook 2016» και μας παρέχει μια φρέσκια ματιά στη δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως για το 2016 αναμένεται μια μέση αύξηση της τάξης του 10%-15% στις δραστηριότητες του κλάδου, ενώ ειδικά για την περιοχή της Ασίας αναμένεται αύξηση της τάξης του 30%.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του European Microfinance Network (EMN) κατά την περίοδο 2012-2013, σε 24 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εκταμιευθεί 387.812 μικροδάνεια με συνολικό όγκο 1,53 δις ευρώ το 2013 (2011 σημεία αναφοράς: 204.080 μικροδάνεια, συνολικού όγκου 1,05 δις εκατομμύρια ευρώ).

Το 2013, το μέσο μέγεθος των δανείων ανήλθε στα 8.507 ευρώ (2011: 5.135 ευρώ) και το 79% της συνολικής αξίας μικροδανείων που είχε εκδοθεί για επαγγελματικούς σκοπούς, ενώ το υπόλοιπο 21% για προσωπική κατανάλωση (2011 σημεία αναφοράς: 74% για τις επιχειρήσεις, 26% για προσωπική κατανάλωση).

Η έρευνα εκτιμά ότι τουλάχιστον 121.270 μικροεπιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν με οικονομικές και μη οικονομικές υπηρεσίες με τη μορφή Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (BDS - BusinessDevelopment Services).

Υπό το φώς των παραπάνω τo Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) έχει αναλάβει και υλοποιεί το έργο microSTARS σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Σκοπός του έργου είναι να υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 άτομα) και τις μικρές (έως 50 άτομα) και να διευκολύνει την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων - start ups, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι δράσεις και υπηρεσίες που παρέχουν τα δύο Κέντρα είναι :

Δωρεάν Εξατομικευμένη Συμβουλευτική Υποστήριξη όπου ο ωφελούμενος μπορεί να λάβει καθοδήγηση για τη διάγνωση των Επιχειρηματικών του Αναγκών,

Δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο σε επίπεδο ομαδικών συναντήσεων / workshops, όσο και σε επίπεδο διαδικτύου, με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning του έργου microSTARS.

Δυνατότητα χορήγησης μικροδανείων σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, υπηρεσία που απευθύνεται αποκλειστικά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις

Ακολουθείστε τη Διεθνή τάση αξιοποιείστε την ευκαιρία να δώσετε ενέργεια στις ιδέες σας και να επισκεφθείτε τα δύο Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του έργου microSTARS σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

* Δημήτρης Κατσαρέλλος
microSTARS
Υπεύθυνος Γραφείου Κιλκίς
Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Τσιρογιάννη 2 & 21 Ιουνίου
61100 Κιλκίς
Τηλ/fax 23410 27175 & 6979 409175
Email: katsarellosd@microstars.gr
www.microstarsproject.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.