Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση του Νοσοκομείου Κιλκίς

Μέα ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ σήμερα 10/3/2016 για τη συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και την όξυνση των προβλημάτων λόγω και του Προσφυγικού, με βάση και στη σύσκεψη της ΕΝΙΚ στις 7/3/2016.

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας
Οξύνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς της Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται και από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,.

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός απαντούσε σε σχετική ερώτηση του Κόμματος μας (αρ. πρωτ. 1703/07-12.2015), ότι η σημερινή συγκυβέρνηση, μέσω της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου «έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προσπάθεια εξισορρόπησης» του δημόσιου συστήματος υγείας, η χρονίζουσα αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο ολοένα και χειροτερεύει.

Οι ελάχιστες, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, προσλήψεις που αναφέρονται στην απάντηση του Υπουργείου, δεν επαρκούν. Ακόμα περισσότερο σήμερα που το Νοσοκομείο καλείται να καλύψει και τις επείγουσες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο στο Γ.Ν. έχουν απευθυνθεί 230 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 78 χρειάστηκαν νοσηλεία, (11 στην μαιευτική – γυναικολογική κλινική, 7 στη χειρουργική, 13 στην παθολογική, 5 στην καρδιολογική, 11 στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, 2 στην ωτορινολαρυγγολογική και 29 στην παιδιατρική), ενώ φιλοξενούνται και οι συνοδοί τους. Μάλιστα από την 01-03-2016 έως τις 07-03-2016 οι νοσηλευόμενοι πρόσφυγες έφτασαν τους 60, ενώ μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο προσήλθαν για εξέταση στα Επείγοντα ιατρεία 50 ασθενείς.

Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα του. Η Παιδιατρική κλινική, που είναι γεμάτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λειτουργεί με έναν παιδίατρο, μια γιατρό «δανεική» από Κ.Υ. και άλλους «δανεικούς» γιατρούς από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν οι γιατροί του Νοσοκομείου, οι ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα υλικά έχουν μεγαλώσει, ακόμα και με τον ισχύοντα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, που προβλέπει 86 οργανικές θέσεις, σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 42 γιατροί, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος, νευρολόγος και παθολογονατόμος. Από το Νοσοκομείο έχουν απέλθει για διάφορους λόγους 25 γιατροί, αλλά καμία από αυτές τις θέσεις δεν συμπληρώθηκε.

Πρόβλημα δημιουργείται και στις εφημερίες του Νοσοκομείου οι οποίες είναι δυσλειτουργικές, πραγματοποιούνται με προσωπικό ασφαλείας και υπάρχουν τμήματα που το μισό μήνα μένουν ακάλυπτα εξαιτίας αδυναμίας εφημέρευσης.

Το αποτέλεσμα είναι, με ιατρικό προσωπικό μισό από το προβλεπόμενο, να μην μπορούν να τηρηθούν οι αναλογίες μεταξύ ασθενών και προσωπικού και τα ωράρια να είναι εξαντλητικά για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά και των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο, εδώ και χρόνια, ουσιαστικά λειτουργεί χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των γιατρών και των εργαζομένων σε αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργεί με επικουρικούς γιατρούς και όταν η θητεία τους τελειώνει, τα προβλήματα υποστελέχωσης γίνονται εντονότερα.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ούτε για τα βασικά. Να αναφέρουμε ότι μόνο οι γιατροί του Νοσοκομείου είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες για τις εφημερίες τους, οι οποίες μάλιστα την τελευταία φορά περικόπηκαν κατά 70%, ενώ από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχουν πληρωθεί για τις υπερβάσεις εφημεριών.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε φάρμακα, οι οποίες καλύπτονται από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Κιλκίς. Περιοδικά εντοπίζεται πρόβλημα και στο χειρουργείο όπου οι ελλείψεις σε απολυμαντικά, ράμματα, συρραπτικά, αλλά και σε διαλύματα τοπικών αναισθητικών, οδηγούν σε αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων, οποίες έχουν και μεγάλο χρόνο αναμονής. Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου, ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, μπορεί να φτάσει και τους 8 μήνες και ο μέσος όρος αναμονής για εξέταση, τους 3 μήνες.

Επιπλέον επειδή δεν επαρκούν τα αποθέματα πετρελαίου, μειώθηκαν οι ημέρες πλυσίματος στο τμήμα Αποστείρωσης, ενώ τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι, καθώς δεν υπάρχουν πλυντήρια. Ο Αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση, λόγω προβλημάτων.

Αντίστοιχες ελλείψεις ή προβλήματα με μηχανήματα αντιμετωπίζουν και η ωτορινολαρυγγολογική κλινική, η μαιευτική κλινική, το μικροβιολογικό εργαστήριο και η αιμοδοσία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών της περιοχής.

- Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση των υφιστάμενων ιατρικών μηχανημάτων και την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και να παρέχονται σε όλους τους ασθενείς, απολύτως δωρεάν, όλες οι υπηρεσίες, φάρμακα, υγειονομικό και άλλο υλικό ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.