Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις! Το απόγευμα κρίνεται ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησης; Έκτακτη συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη για την ΕΡΤ!

- Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συναντηθούν στις 18.00
- Τελεσίγραφο εταίρων σε Σαμαρά: Ανοίξτε την ΕΡΤ και τότε συζητάμε
- Όλη η κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
- Πληροφορίες θέλουν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να συμφωνεί με την θέση Σαμαρά!
- Επιβεβαίωσε ο Βενιζέλος ότι γνώριζε από την Κυριακή την πρόθεση Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ

Πήλινα φαντάζουν τα πόδια της κυβέρνησης μετά την απόφασή της να κλείσει την ΕΡΤ χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δυο εταίρων της.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απάντησαν στην μονομερή απόφαση Σαμαρά με Πρόταση Νόμου με την οποία ζητούν να μην κυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Περί μη κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005»
(Α’, 39, από 11.6.2013) και λοιπές διατάξεις.

Εισηγητική έκθεση
Η υποστολή της δημόσιας ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής «σημαίας» της χώρας, την οποία κάθε Έλληνας και Ελληνίδα έζησε τραυματικά, και την ενέγραψε στην συνείδησή του με το μαύρο χρώμα που έπεσε ξαφνικά και βάναυσα στις τηλεοπτικές οθόνες, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ούτε περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε εξυπηρετεί οποιαδήποτε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη.

Η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι στοιχείο της ταυτότητας κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας και συνδέεται ευθέως με την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Αποτελεί αναντικατάστατο θεσμό καθοριστικής σημασίας για την απαλλαγμένη από κάθε τυχόν σκοπιμότητα ενημέρωσης και διαμόρφωσης της πολιτικής στάσης του Ελληνικού λαού, στην βάση του πολιτικού και πολιτισμικού πλουραλισμού. Αυτό είναι το δημόσιο λειτούργημα που μόνον αυτή μπορεί να επιτελέσει. Η κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η παύση της λειτουργίας της για έστω και μία στιγμή είναι απαράδεκτη, η δε συνέχιση της παύσης αυτής, έστω και για μικρό διάστημα, θα είναι καταστροφική και για την διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει ως αποκλειστικό και μόνο αντικείμενο να κληθεί η βουλή να αναιρέσει, αναδρομικά και από την στιγμή της ισχύος τους, κάθε νομοθετική διάταξη ή διοικητική πράξη με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ Α.Ε. και να επαναφέρει την πρότερη κατάσταση. Η επαναφορά της πρότερης κατάστασης δεν κλείνει το θέμα της αναγκαίας αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, το θέτει όμως στην μόνη εύλογη και συνταγματική βάση.

Δεδομένου ότι η κατάργηση της ΕΡΤ έλαβε χώρα μόλις χθες, η παρούσα πρόταση νόμου δεν συνεπάγεται καμία δαπάνη για το Δημόσιο.

Πρόταση Νόμου
«Περί μη κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» (Α’, 39, από 11.6.2013) και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 1: «Δεν κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ”Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α’ 139”».
Άρθρο 2: «Η μη κυρωθείσα «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ”Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005”, η ΚΥΑ υπ΄αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία- Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-ΑΕ)» (Β΄ 1414 από 11.6.2013) καθώς και οποιαδήποτε πράξη εκδόθηκε με βάση την παραπάνω μη κυρωθείσα ΠΝΠ ή πράξεις που εκδόθηκαν δυνάμει αυτής καταργούνται από την έναρξη της ισχύος τους και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Άρθρο 3: Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στις έξι το απόγευμα οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Νωρίτερα θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα πάντως στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο: Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν πει στον Σαμαρά ότι αν δεν αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε θα δει την κυβέρνηση να χάνει την δεδηλωμένη.

"Ανοίξτε ξανά την τηλεόραση και τότε να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου για τη νεα ΕΡΤ", φέρονται να λένε οι δυο εταίροι.

Το ΠΑΣΟΚ με μακροσκελέστατη ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι γνώριζε από την Κυριακή την πρόθεση Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και ότι διαφώνησε σφόδρα με αυτό.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επειδή ο κ. Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην απόλυση όλου του προσωπικού της, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνονται τα εξής:

Την Κυριακή το βράδυ, σε άτυπη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, συζητήθηκε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά. Η αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Για το λόγο μάλιστα αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.