Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Δυσανοχή στη λακτόζη –Διατροφική Φροντίδα

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με σκοπό να γίνει πέψη του σακχάρου που υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό ένζυμο από το λεπτό έντερο, το οποίο ονομάζεται λακτάση. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκείς ποσότητες αυτού του ενζύμου. Για άλλα άτομα, ασθένειες ή φλεγμονές μπορεί περιστασιακά να μειώσουν τις ποσότητες του ενζύμου.



Στα άτομα αυτά παρατηρείται φούσκωμα, τυμπανισμός, πόνος στο έντερο και διάρροια κάποιες φορές.

Περιορίζοντας την πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται με την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

Για πολλούς ανθρώπους λαμβάνοντας το ένζυμο αυτό ως συμπλήρωμα πριν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να μειώσει αυτά τα συμπτώματα.



Ομάδες Τροφίμων                Τρόφιμα χωρίς λακτόζη
Φασόλια
Ξηρά φασόλια, τοφού και προϊόντα τοφού.
Ψωμί
Γαλλικό ή ιταλικό ψωμί ( ή άλλα τα οποία δεν περιέχουν γάλα, ή γάλα σκόνη, όπως ψωμί των αγγέλων).
Λίπη
Ανάλατη μαργαρίνη, λάδι
Φρούτα
Όλα
Επιδόρπια
Γρανίτες ή σορμπέ, ζελέ, γιαούρτι σόγιας,
παγωτό από γάλα σόγιας, παγωτό από γάλα ρυζιού.
Κρέας, ψάρια, πουλερικά
Άλιπα στο γκρίλ, ψημένα στο φούρνο, βρασμένα, τηγανισμένα.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Γάλα ελεύθερο λακτόζης, κρέμες χωρίς γαλακτοκομικά+, διάφορες σος χωρίς γαλακτοκομικά+, γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού, γάλα ρυζιού, γάλα σόγιας, τυρί σόγιας, τυρί από γάλα αμυγδάλου, κρέμα βασισμένη στη σόγια +Πρέπει να ελέγχει κανείς τις ταμπέλες αυτών των τροφίμων, γιατί κάποιες φορές μπορεί να περιέχουν λακτόζη.





Ομάδες Τροφίμων-    Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε  λακτόζη (0-2 γρ λακτόζης ανά ισοδύναμο)
Γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα
30-60 γρ παλαιωμένο τυρί όπως το ελβετικό, τσένταρ ή παρμεζάνα, 30 γρ από επεξεργασμένο τυρί αμερικάνικο, βούτυρο, μαργαρίνη, ½ φλιτζ γάλα με λακτάση, 2 κ.τ.σούπας τυρί κρέμα,1/2 φλιτζ cottage cheese,1/2 φλιτζ ρικότα
Σούπες
Zωμός κρέατος
Δημητριακά
Μακαρόνια, νούντλ, ρύζι
Γλυκά
Ζελέ, μέλι, σιρόπι
Λαχανικά
Όλα, κατεψυγμένα λαχανικά  σε μορφή κρέμας με σος βουτύρου ή τυριού, πατάτες (άσπρες ή γλυκές)
Διάφορα
Φυστικοβούτυρο, όλα τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.





Ομάδες Τροφίμων  Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (5-8 γρ λακτόζης ανά ισοδύναμο)
Ροφήματα
Μίξη ροφημάτων
Ψωμί
Αρτοποιήματα (διαβάστε στις ετικέτες τροφίμων για την παρουσία λακτόζης, διάφορα πανκέικ).
Επιδόρπια
Καραμέλες, διάφορα κέικ.
Λίπη
Μαργαρίνες, διάφορες σος ή ντρέσινγκ σαλάτας
Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο
Λουκάνικα
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
2 κ.τ.γλ γάλα σκόνη,1/4 τ. φλιτζ γάλα εβαπορέ,1/2 φλιτζ γάλα,3 κ.τ.γλ από ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα, ¾ τ. φλιτζ από καλά χτυπημένη κρέμα,
3/4 φλιτζ από ξινή κρέμα,1/2 φλιτζ από λευκή σως,3/4 του φλιτζ από ντίπ με ξινή κρέμα, 3/4 τ. φλιτζ από cottage cheese,3/4 τ. φλιτζ από τυρί ρικότα,
90 γρ από τυρί επάλειψης,1 φλιτζ από παγωτό ή παγωμένο γάλα,1/2 φλιτζ ή 120 γρ γιαούρτι
Σούπες
Υποκατάστατα σούπας
Λαχανικά
Υποκατάστατα πατάτας



Προτεινόμενο Μενού
Πρωινό
1 φλιτζ κουάκερ με αμύγδαλα, ξηρά βερύκοκα, καστανή ζάχαρη
120 ml γάλα χαμηλό σε λακτόζη
180 ml χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με ασβέστιο
Δεκατιανό

120 γρ γιαούρτι
1 μικρή μπανάνα
Γεύμα
Σαλάτα με ανάμικτα λαχανικά
2 κ. τ. σούπας ντρέσινγκ
90 γρ σολομό
1 φρυγανιά σίκαλης  με λεπτό στρώμα από χούμους,1 αχλάδι
Σνακ
1 φλιτζ από μείγμα με δημητριακά, αμύγδαλα & σταφίδες
Δείπνο
60-90 γρ κοτόπουλο με κρεμμύδια  και πιπεριές, σάλτσα με κορν φλάουρ ή τορτίγιας καλαμποκιού
Προ τ. ύπνου
1 λ. φέτα ψωμί ολικής
1 κ. τ. σούπας φυστικοβούτυρο
240 ml γάλα σόγιας



* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.