Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

“Προτείναμε στο Δημόσιο να του δώσουμε χρυσό κι αυτό δεν δέχθηκε”! – Ο Γεν. Διευθυντής της HELLAS GOLD στη ΝΕΤ

ΝΕΤ. Πρωινή Ενημέρωση, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου με θέμα τη ‘’Χρυσή Επένδυση’’ της HELLAS GOLD (ELDORADO GOLD/ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ) στη Χαλκιδική. Στις Σκουριές βρίσκεται ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και στο στούντιο της ΝΕΤ στην Αθήνα ο Πέτρος Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής της HELLAS GOLD.

Στο τέλος της εκπομπής η δημοσιογράφος κα Κατσίμη ρωτά: “Η έκταση αυτή, ο χρυσός όταν εξορυχθεί, έχει αξία 12 δις δολάρια, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τουλάχιστον ένα ποσοστό”;

“Του ζητήθηκε, το ξέρετε”, απαντά ο Πέτρος Στρατουδάκης . Έκπληξη από τους δημοσιογράφους: “Α, του ζητήθηκε; Και είπε όχι;”. Ο Γενικός Διευθυντής γνέφει καταφατικά.

Ποιος λοιπόν ισχυρίζεται ακόμα ότι η Ελλάδα είναι “πτωχή”; Ότι 3,5 εκατ. Έλληνες είναι στο όριο της φτώχιας; Ότι Ελληνόπουλα δεν έχουν να φάνε; Ότι δεν λειτουργούν Νοσοκομεία; Ότι δεν έχουμε φάρμακα; Ότι οι συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων εξασφαλίζουν τη λιμοκτονία;

Ο Μπόμπολας και η ELDORADO πρόσφερανστο Ελληνικό Δημόσιο Xρυσό δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ τους μεταλλεία και αυτό δεν τον δέχθηκε. Όπως δεν δέχθηκε και χαλκό δισεκατομμυρίων ευρώ. Και Άργυρο και Μόλυβδο και Ψευδάργυργυρο. Και όχι μόνο αυτό. Για να πείσει τον Μπόμπολα και τον Κούτρα να δεχθούν ΔΩΡΕΑΝ τα “Μεταλλεία Κασσάνδρας” και να “σώσουν την Χαλκιδική από περιβαλλοντική καταστροφή”, τους έδωσε με το ζόρι και έναφακελάκι 500 εκατ. ευρώ! Αυτό το “φακελάκι” είναι ο περιεχόμενος χρυσός και ο άργυρος στο στοκαρισμένο μετάλλευμα και τα παλιά απόβλητα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Πάρτε τα, εμείς δεν τα χρειαζόμαστε!

Και αν δεν πιστεύει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας τον κ. Στρατουδάκη, τοποτηρητή του Καναδικού Προτεκτοράτου στη Χαλκιδική, ας ρωτήσει τον Μπόμπολα. Αλλά και τους Υφυπουργούς ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου και Ανάπτυξης κ. Μηταράκη που διαβεβαίωσαν κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου ότι “η εξόρυξη του Ελληνικού Χρυσού θα αποδώσει στη χώρα μόλις αλλάξουμε το Μεταλλευτικό Κώδικα”. Όχι τώρα. Κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον!

Μπορεί βέβαια το Δημόσιο να μη δέχεται κάποιους τόνους χρυσού ετήσια όπως αποκάλυψε ο κ. Στρατουδάκης στη ΝΕΤ, αλλά “από τα 800 εκατ. ευρώ του ετήσιου τζίρου της επένδυσης, τα 400 εκατ. θα πηγαίνουν κάθε χρόνο στην οικονομία της περιοχής και θα απασχολούνται πάνω από 5.000 άτομα αποκλειστικά από την περιοχή”. Αυτό εξάλλου το επιβεβαίωσαν στη Βουλή και οι Υφυπουργοί κ. Παπαγεωργίου και Μηταράκης που επαύξησαν τις θέσεις απασχόλησης σε 6.000! Και βέβαια το ελπιδοφόρο γεγονός σφραγίζει ο Δήμαρχος της HELLAS GOLD Χρήστος Πάχτας: “1.500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις”. 6.500 θέσεις απασχόλησης ο Πάχτας!

Κατά την τελευταία απογραφή, οι κάτοικοι της περιοχής της επένδυσης, δηλαδή του Δήμου Αριστοτέλη, είναι 20.000 και οι ενεργοί κάτοικοι 5.600, όσα περίπου και τα νοικοκυριά. Δηλαδή κάθε νοικοκυριό θα έχει ετήσιο εισόδημα από την ‘’επένδυση’’ 72.000 ευρώ και συνολικό στα 20 χρόνια της Επένδυσης 1.500.000 ευρώ. Όλοι οι ενεργοί κάτοικοι θα απασχολούνται στις δραστηριότητες της κατά τη διαβεβαίωση του Πάχτα και των κ. Υφυπουργών!

Όμως κατά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (πιν. 7.8.1-3, σελ. 7.8-5), οι θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξή του Επενδυτικού Σχεδίου (μετά το όγδοο έτος) θα είναι 1.300, ενώ θα δημιουργηθούν 565 έμμεσες και 315 παρακινούμενες θέσεις εργασίας. Σύνολο 2.180 ακριβώς! Οι Στρατουδάκης, Παπαγεωργίου, Πάχτας, Μηταράκης δεν είναι μόνο φαιδροί, είναι άθλιοι, γιατί κάνουν εμπόριο ελπίδας.

Έδωσε όμως και άλλα ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία ο κ. Στρατουδάκης απαντώντας σε ερώτηση της κ. Κατσίμη σχετική με το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην HELLAS GOLD.“Έπρεπε να πληρωθεί ο κόσμος που ήταν απλήρωτος από την προηγούμενη εταιρεία (την TVX). Τα 11 εκατ. ευρώ είναι αυτά τα χρήματα”.

Όμως μέχρι χθες ο Πάχτας και η Εταιρεία διαβεβαίωναν ότι τα οφειλόμενα της TVX στους 472 απολυμένους (που δεν ήταν 11 εκατ. αλλά 17,2 εκατ.) τα πλήρωσε συνολικά η Εταιρεία, πλέον των 11 εκατ. που είχε δώσει για την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το “Παρατηρητήριο” από τον Ιανουάριο του 2004 καταγγέλλει ότι τα μεταλλεία δόθηκαν στην HELLAS GOLD έναντι μηδενικού τιμήματος, καθώς “το Δημόσιο δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τα 11 εκατ. με τα οποία πληρώθηκαν οφειλές της TVX στους απολυμένους”. 


Όπως αποκάλυψε αμέσως μετά ότι το πρόγραμμα… “επανακατάρτισης” των απολυμένων ύψους 28 εκατ. με το οποίο οι απολυμένοι εισέπρατταν αργόμισθοι 800 ευρώ/μήνα, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ‘’βαρέων και ανθυγιεινών’’ μέχρι να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 50 έως 55 ετών, πληρώθηκε και αυτό συνολικά από τους φορολογούμενους.

Δεν παράλειψε τέλος ο κ. Στρατουδάκης να εξασφαλίσει την “πλήρη αποκατάσταση” της περιοχής από τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με μια εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατ. ευρώ που θα απομειώνεται με την πρόοδο της επένδυσης για να έχει επιστραφεί συνολικά στο 15ο έτος της επένδυσης, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ 201745/2011.

Για συνολικά κέρδη 15 δις ΕΥΡΩ μια Εγγυητική Επιστολή 50 εκατ. ευρώ, που θα αποσυρθεί στο δέκατοπέμπτο χρόνο της Επένδυσης είναι μια εξαιρετικά δυσβάστακτη επιβάρυνση!

Ο κ. Αρβανίτης παρατήρησε ότι το Λαύριο, 30 χρόνια μετά την παύση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα ρύπανσης από τα τοξικά μέταλλα.

Η απάντηση του κ. Στρατουδάκη ήταν η κορυφαία στιγμή του ρεπορτάζ: “Αλλά από το Λαύριο φτιάχτηκε ο πολιτισμός της Αθήνας”, εννοώντας προφανώς ότι από το Στρατώνι “φτιάχνεται” ο σύγχρονος Πολιτισμός της χώρας. Ας νοιώθουν περήφανοι οι Στρατωνίσιοι για τη ρύπανση του χωριού τους. Η Ελλάδα τους ευγνωμονεί! Αυτούς και την HELLAS GOLD.


http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.