Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Πηγή: Deutsche Welle
«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται την Δευτέρα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να ξεκαθαρίσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν ότι είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την δημοσιονομική σταθερότητα και την νομισματική ένωση. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου. Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης θα λυθούν με τον αποκλεισμό ή τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν έχει αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης».
Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης και η ΕΚΤ προετοιμάζονται, αν χρειαστεί, να αγοράσουν ομολόγα ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μάλιστα: «Μένει να αποφασίσουμε, τι θα κάνουμε πότε». Αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις των επομένων ημερών και από την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να δράσουμε».

Επικοινωνία Αγκελα Μέρκελ και Μάριο ΜόντιΈνα είδος «εγγύησης για ευρώ» έδωσαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι με τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο. Το ίδιο έκαναν την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στο Βερολίνο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ αναφερόμενος στην επικοινωνία Μέρκελ-Μόντι δήλωσε ότι «Ιταλία και Γερμανία συμφώνησαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν την ευρωζώνη». Είπε επίσης ότι η καγκελάριος κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό να επισκεφτεί το Βερολίνο το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Επαφές Γκάιτνερ με Σόιμπλε και ΝτράγκιΗ κρίση του ευρώ ανησυχεί ιδιαίτερα και τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμονθι Γκάιτνερ έρχεται στη Γερμανία για να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας στις 2:30 μμ ώρα Ελλάδας. Το βράδυ ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει συνομιλίες στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ας σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν την κρίση με «δραστικά» μέτρα.

DPA / DAPD / AFPD / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου