Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Ασημίνας Ξηροτύρη για «την επεξεργασία δεδομένων εμβασμάτων εξωτερικού και αντίστοιχες ενέργειες φορολόγησης».

Συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 30.07.2012 η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη, προς τον υπουργό Οικονομικών για το κρίσιμο θέμα των εμβασμάτων φυσικών προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού, τα οποία για το έτος 2009 ξεπέρασαν συνολικά το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, όταν στις φορολογικές δηλώσεις του αντίστοιχου έτους είχαν δηλωθεί συνολικά, μόλις 3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η Βουλευτής επεσήμανε ότι το 2009, από 735 φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στη σχετική κατάσταση, τα μισά και πλέον, έχουν αποστείλει ποσά στο εξωτερικό από 500.000 ευρώ έως και άνω των 50 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλώσει μηδενικό εισόδημα. Οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει ποσό εισόδημα υποεκατονταπλάσιο του εμβάσματος.
Η Βουλευτής τόνισε ότι την περίοδο που οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί πιέζονται ακόμη περισσότερο και οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.500.000, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αδιαφορεί για το φορολογικό έλλειμμα που προκύπτει από εμβάσματα στο εξωτερικό. Και αυτό συμβαίνει όταν αφήνει τους συνταξιούχους και μισθωτούς που δεν αντέχουν άλλο, να παραμένουν ακόμη στο στόχαστρο για επικείμενες νέες μειώσεις, όπως και η χώρα να στερείται μεγάλα ποσά με τα οποία θα μπορούσε να καλύψει αναπτυξιακές ανάγκες με κύριο στόχο τις νέες θέσεις εργασίας.
Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας το πρώτο μέτρο για τη πάταξη της φοροδιαφυγής να αποτελέσει ο άμεσος έλεγχος των εν λόγω περιπτώσεων, της είσπραξης των διαφυγόντων φόρων και ο έλεγχος της προέλευσης των ποσών αυτών.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τόνισε τη σπουδαιότητα του θέματος και ανέφερε μια σειρά ενεργειών με την συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για πρόσθετα στοιχεία και των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ για την ταχεία έναρξη της διαδικασία φορολόγησης.
Είπε επίσης ότι ζήτησε την εκ νέου ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.
Στην επισήμανση της βουλευτού ότι πρέπει να υπάρξει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών έτσι ώστε εντός του 2012 οι Έλληνες να δουν τα πρώτα αποτελέσματα., ο κ. Μαυραγάνης συμφώνησε ότι εκεί που υπάρχουν στοιχεία όπως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για τη φορολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.