Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Δήλωση Προέδρου της Δημ. Αρ. κ. Φώτη Κουβέλη: «Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και είναι και ακανθώδη. Για αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε και βεβαίως και για το σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων που συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας. Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων.
Δημοσιογράφος: Ζητήσατε παράταση για νέα μέτρα;
Φ. Κουβέλης: Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές , δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων .
Δημοσιογράφος: Υπάρχει αδιέξοδο στις συζητήσεις;
Φ. Κουβέλης: Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες για τους οποίους σας μίλησα .
Δημοσιογράφος: Τίθεται θέμα επιμήκυνσης;
Φ. Κουβέλης: Σας μίλησα για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού βεβαίως είναι και η επιμήκυνση και όπως μάλιστα την έχουμε συμφωνήσει με την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Δήλωση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου: «Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε μέτρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που λειτουργεί υπέρ των πολιτών του, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ' όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Συμφωνούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά οι δανειστές ζητάνε 11,5 δις.
Δημοσιογράφος: Η επιμήκυνση είναι προϋπόθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ. Πρόεδρε;
Ε. Βενιζέλος: Ισχύουν όλα όσα έχω πει, και για την επιμήκυνση και για το αντικείμενο των συζητήσεών μου με την τρόικα την Παρασκευή και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Αυτό γίνεται επισήμως από την κυβέρνηση. Εμείς βοηθούμε με όποια μέσα διαθέτουμε, και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και στο επίπεδο των επαφών μας που έχουμε με διαφόρους παράγοντες και χρειάζεται μια εθνική συστράτευση στην υπόθεση αυτή.
Το ζήτημα είναι εθνικό και το τονίζω αυτό, γιατί δυστυχώς η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που επενδύσει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο, που επιχαίρει αν η χώρα πάει άσχημα. Ε, αυτό δε νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη, εθνική στάση.
Δημοσιογράφος: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις θα προηγηθεί της έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης;
Ε. Βενιζέλος: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή το διατηρούν στο 120% περίπου το 2020. Υπάρχουν άλλες δυο παράμετροι οι οποίες είναι ισοδύναμες.
Μία παράμετρος είναι να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δεύτερη παράμετρος να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους. Εγώ έχω μιλήσει και για την ανάγκη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για την ανάγκη κάποια στιγμή να συζητήσουμε πιθανότητες και τρόπους μείωσης του ονομαστικού βάρους του χρέους.
Άρα, πρέπει να βάλουμε όλα τα θέματα στα συμφραζόμενά τους. Γιατί αλλιώς τρέχουμε πίσω από σημειακές, αν θέλετε, εκδοχές του προβλήματός μας ενώ το πρόβλημά μας δεν είναι σημειακό, δεν είναι το ένα ή το άλλο σημείο. Το πρόβλημά μας είναι συνολικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, διαρθρωτικό. Και επί τη βάσει αυτών των παραδοχών, συζητούμε και αγωνιζόμαστε.
Και δεν πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε μόνοι. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Δημοσιογράφος: Στα μέτρα καταλήξατε σήμερα κ. Πρόεδρε;
Δημοσιογράφος: Το πακέτο δεν έχει κλείσει κ. Πρόεδρε ακόμα;
Ε. Βενιζέλος: Όχι, όχι.. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου