Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Επιστολή ANATOMIC HELP σε Λοβέρδο: "Το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζει χωρίς διαγωνισμούς, με αδικαιολόγητα υψηλές τιμές"

"Κ. Υπουργέ
Σε συνέχεια της από 15 Φεβρουαρίου 2012 επιστολής μας, με την οποία καταγγείλαμε την πάγια πρακτική των νοσοκομείων να προμηθεύονται υγειονομικά υλικά με απευθείας αναθέσεις, αποφεύγοντας τους ανοιχτούς διαγωνισμούς και τη διαφάνεια, σας αναφέρουμε ότι: Δύο χρόνια μετά τη θέσπιση του παρατηρητηρίου τιμών και του συστήματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», οι προμήθειες υγειονομικών υλικών γίνονται κατά πλήρη καταστρατήγηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, οι ελλιπείς ρυθμίσεις των οποίων παρέχουν προσχήματα ώστε να ακολουθείται η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, με αποτέλεσμα να ελλείπει κάθε προϋπόθεση ορθού ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών και περαιτέρω να γίνονται οι προμήθειες του Δημοσίου σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών που πράγματι μπορούσαν να επιτευχθούν σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οι ανωτέρω και μέχρι σήμερα πάγιες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) πρακτικές στον τομέα προμηθειών υγειονομικών υλικών, στηρίζονται σε σκόπιμα αδιαφανείς διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχει ανταγωνισμός και να ευνοηθούν οι ίδιοι προμηθευτές που επί χρόνια πωλούν υγειονομικά υλικά στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς διαγωνισμούς, σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, λεηλατώντας το Δημόσιο υπό την ανοχή των οργάνων του.
Ήδη με την προηγούμενη επιστολή μας, είχαμε προτείνει για την επίλυση του προβλήματος τη θεσμοθέτηση της πληρωμής των τιμολογίων αγοράς των προϊόντων υπό την αυστηρή προϋπόθεση της αποδεδειγμένης ανακοίνωσης της αίτησης αγοράς, μέσω της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» και σε τιμές παρατηρητηρίου.
Αφορμή για την παρούσα λάβαμε από δύο υποδειγματικούς διαγωνισμούς που διενήργησε το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» με την υπ’ αριθ. 2431/13.02.2012 πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών και υλικών οστεοσύνθεσης, καθώς και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου με την υπ’ αριθ. 57/26.01.2012 πρόσκληση προμήθειας ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ.
Τα αρμόδια όργανα των ανωτέρω δύο νοσοκομείων, υιοθετώντας τη συνέπεια, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα και ακολουθώντας τις σχετικές παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διενήργησαν τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προσδιορίζοντας ρητά ως χαμηλότερη τιμή, τις διαμορφωθείσες τιμές του παρατηρητηρίου, τις οποίες και περιγράφουν αναλυτικά, όπως στα συνημμένα στη παρούσα έγγραφα τους προκύπτει.
Με τον τρόπο αυτό οι προμήθειες των νοσοκομείων έγιναν σε ιδιαίτερα χαμηλές, σε σχέση με το παρελθόν τιμές, γιατί ήταν αποτέλεσμα διαφανών και νόμιμων ενεργειών που εξασφάλισαν πραγματικούς ανταγωνιστικούς όρους προμήθειας υλικών, μέσω της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ».
Αποδεικνύεται δε, ότι με απλές ενέργειες που όμως πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ελέγχεται η εφαρμογή τους, είναι δυνατή η εγκαθίδρυση του ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της προστασίας του Δημοσίου Χρήματος, όπως συνεχώς και με συνέπεια επιδιώκεται από την εταιρεία μας, η οποία παρά τις δυνατότητες της αποκλείεται αδικαιολογήτως από τους προμηθευτές του Δημοσίου.
Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας στα θέματα που θίγονται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε εξηγήσεις ή διευκρινήσεις κριθούν απαραίτητες από εσάς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.