Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

4ο 12/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Πρόγραμμα COMENIUS – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις

Από το Κιλκίς και την Ελλάδα, στο Δημοτικό Σχολείο του Torre Pacheco και την Ισπανία ταξίδεψαν 2 εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας.  Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο το 4ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξένησε την 1η Συνάντηση των Σχολείων / εταίρων, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την οργάνωση των επόμενων συναντήσεων, τόσο όσο αφορά την ποιότητα της οργάνωσης, αλλά και την θέρμη της φιλοξενίας και το βαθμό συμμετοχής όλων των δασκάλων στην επιτυχία της συνάντησης.
Στο πλαίσιο λοιπόν του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Τα Σπίτια της Παράδοσης» ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου κος Γιώργος Τσακαλοφίδης και η δασκάλα κα Ιωάννα Τσιλιγκαρίδου συμμετείχαν στην 2η Συνάντηση των εκπροσώπων των σχολείων από 6 ακόμη χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Λιθουανία και Τουρκία) που υλοποιούν το πρόγραμμα. Η συνάντηση/φιλοξενία διήρκεσε από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου και είχε σαν στόχο να εμβαθύνει την αλληλογνωριμία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών και του τρόπου ζωής στην καθεμία, την εμπέδωση της πολιτιστικής και πολιτισμικής πολυμορφίας της Ευρώπης αλλά και των κοινών καταβολών και των ομοιοτήτων που υπάρχουν, την βελτίωση της ανεκτικότητας προς τους άλλους πολιτισμούς, τις παραδόσεις και τη θρησκεία και τέλος στην συμβολή για τη βελτίωση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και την διαχείριση του Ευρωπαϊκού σχολείου.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, φυλλαδίων, οδηγών, κλπ για τους παραδοσιακούς χορούς, την διατροφή, τους μύθους και τις παραδόσεις, τις γιορτές και τις τελετές, τα παιδικά παιγνίδια, ενός λεξικού με λέξεις και φράσεις άμεσης επικοινωνίας, κλπ. Στην υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων η συμμετοχή των μαθητών είναι ουσιαστική.
Μέρος από το υλικό που δημιουργείται από κάθε σχολείο τοποθετείται σε μια ξύλινη κατασκευή, ένα «Σπίτι των Παραδόσεων», που κατασκευάσθηκε ειδικά για το πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν πλευρές της τοπικής αλλά και της Ισπανικής παράδοσης και του πολιτισμού, το χορό, το τραγούδι, την παραδοσιακή κουζίνα, κλπ.
Έγινε παρουσίαση του Ισπανικού Εκπαιδευτικού Συστήματος από την προσχολική ηλικία μέχρι το Πανεπιστήμιο και η παρουσίαση των Αναλυτικών προγραμμάτων και Εκπαιδευτικών Εγχειριδίων του Δημοτικού Σχολείου. Γνώρισαν την υλικοτεχνική υποδομή και τον τρόπο διοίκησης και διάθρωσης του ισπανικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Παράλληλα, οι 2 εκπρόσωποι του 4ου Δημοτικού Σχολείου μετέφεραν στην Ισπανία και έκαναν γνωστή στους υπόλοιπους την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μέσα από ένα βίντεο με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, παρουσίασαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές με κούκλες που κατασκευάστηκαν στο σχολείο, ένα ιστορικό χρονολόγιο, ένα Πολιτιστικό Ημερολόγιο με τις τοπικές γιορτές και τα πολιτιστικά δρώμενα που οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία από τις 6 έως τις 12 Μαΐου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς θα είναι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.