Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες μέλη της ΕΕ σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης η Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε τη νέα οικονομική πρόβλεψή της για τις χώρες της Κοινότητας. Το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων είναι ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε "ήπια ύφεση" το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ το δεύτερο – αναμένεται ελαφρά άνοδος.
Κάνει εντύπωση ότι στην ομάδα των χωρών, για τις οποίες προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ, βρίσκονται μόνο κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Την πρώτη θέση ανάλογα με το κριτήριο αυτό κατέχει η Πολωνία, ακολουθούν η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες αυτές τηρούν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και έχουν χαμηλότερο κρατικό χρέος από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ. Η ανάλυση της Κομισιόν δείχνει ότι οι οικονομίες εννέα κρατών της Κοινότητας θα καταγράψουν αρνητική ανάπτυξη.
Οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών προβλέπουν η άνοδος του ΑΕΠ στη χώρα μας να ανέλθει στο 1,4%. Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τόνισε, ότι παρά τη μείωση της προβλεπόμενης ανόδου σε σχέση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου του 2011, η Βουλγαρία κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες στην ΕΕ. Δηλαδή, η χώρα μας κατέχει την πέμπτη θέση σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για το 2012.
Αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της Βουλγαρίας να αυξάνεται παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ. Η Κομισιόν εκτιμά θετικά το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βουλγαρίας, τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και των δημόσιων οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει έμφαση στις βουλγαρικές εξαγωγές ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι Βούλγαροι πρέπει να σταματήσουν να καταθέτουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και να αρχίσουν να αγοράζουν για να υποστηρίξουν την οικονομία τους.
Σχόλιο επί του θέματος έκανε ο οικονομικός αναλυτής Λατσεζάρ Μπόγκντανοφ από την συμβουλευτική εταιρεία Industry Watch. Κατά τη γνώμη του, η μείωση της προβλεπόμενης ανόδου για τη Βουλγαρία από την Κομισιόν, οφείλεται προ πάντων στο γεγονός ότι η βουλγαρική οικονομία είναι ανοιχτή τόσο για τις επενδυτικές ροές, όσο για το εμπόριο και δεν μπορεί να μη επηρεάζεται από την κρίση στην Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, η ύφεση σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα παρεμποδίσει τις βουλγαρικές εξαγωγές και την εισροή φρέσκων κεφαλαίων στη χώρα μας.
"Η αύξηση των εξαγωγών αρχίζει να επιβραδύνεται και σε περίπτωση μιας όχι πολύ καλής συγκυρίας στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή, μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης επιβραδύνει τους ρυθμούς της", σχολιάζει ο Λατσεζάρ Μπόγκντανοφ. "Από την άλλη μεριά, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και νέες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις δύσκολα θα προσελκυστούν. Η εγχώρια κατανάλωση των νοικοκυριών επίσης αυξάνεται με βραδείς ρυθμούς. Όλα αυτά διαγράφουν μια εικόνα σχετικά χαμηλής ανόδου. Λαμβάνοντας υπόψη όμως την άνοδο των υπόλοιπων χωρών στην Ευρώπη, η προβλεπόμενη άνοδος της Βουλγαρίας δεν είναι τόσο χαμηλή για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες με μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες και μειωμένη ανταγωνιστικότητα, στη Βουλγαρία δεν επιβάλλονται δραστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομικής ζωής όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μεγάλες αλλαγές στις αμοιβές εργασίας, περικοπές προσωπικού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στη χώρα μας είναι καλύτερη από την κατάστασή τους σ’ αυτές τις οικονομίες".
Τι σημαίνει η πέμπτη θέση της Βουλγαρίας στην ΕΕ σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2012;
"Η καλή είδηση είναι ότι έχουμε γενική μακροοικονομική σταθερότητα, που οφείλεται κυρίως στη σχετικά αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τον συντηρητικό τραπεζικό τομέα – συνοψίζει ο Λατσεζάρ Μπόγκντανοφ της Industry Watch. – Πρέπει να εκτιμήσουμε το όφελος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν δύσκολα και με μεγάλο κοινωνικό κόστος, τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε άλλες χώρες. Ακριβώς αυτό μας σώζει από μεγαλύτερη ύφεση και βαθύτερη κρίση, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, οι οποίες θα πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις στη δυσκολότερη στιγμή. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας δίνουν την αφορμή να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα ποιες είναι οι καλές πολιτικές και ποιες οι κακές, που έχουν οδηγήσει τις χώρες αυτές σε μια τέτοια δραματική οικονομική κρίση.»

 
Πηγή: Βουλγαρική ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.