Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Η δημόσια δασική περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων ως διέξοδος στην κερδοφορία τους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προωθεί την κατάργηση και τη χαλάρωση των όποιων προστατευτικών διατάξεων, την κατάργηση του τεκμήριου κυριότητας υπέρ δημοσίου, που ισχύει σ’ αυτά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Με ρυθμό πολυβόλου τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει διατάξεις με τις οποίες:
1.- Καταργήθηκαν οι εγκρίσεις αδειών που έδιναν οι δασικές υπηρεσίες για επεμβάσεις στα δάση, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών επενδύσεων για το κέρδος (ΑΠΕ, Απορρίμματα, τουριστική βιομηχανία κα). Στόχος αυτής της πολιτικής να καταργηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης των δασικών υπηρεσιών στην προστασία των δασών.
2.- Νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες εκχερσώσεις δασών μέχρι το 1975 (καταπατώντας και συνταγματικά άρθρα στοιχειώδους προστασίας των δασών), με τραγικές συνέπειες για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά ανταμείβονται οι καταπατητές που αλλάζουν χρήση γης.
3.- Καταργείται σταδιακά, κατά περιοχή, ο υπέρ του δημοσίου τεκμήριο κυριότητας που ισχύει στα δάση και παραδίδεται η δημόσια δασική γη ως διέξοδος στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
4.- Παραδόθηκαν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση 11.100 στρέμματα δημόσιας δασικής γης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο όνομα δήθεν της νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί εκεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επέκταση των ρυθμίσεων αυτών σε όλους τους δρυμούς και τα χιονοδρομικά κέντρα.
5.- Αυξήθηκε από 10% σε 20% το ποσοστό του δάσους που μπορεί να αποδοθεί σε τουριστικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις.
6.- Απογυμνώθηκαν οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες από αρμοδιότητες και προσωπικό. Ήδη με το σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που περιλήφθηκε στο κατατεθέν στις 19-3-2012 στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Υπουργείων, η Γενική Διεύθυνση Δασών συρρικνώνεται κατά σχεδόν 40%, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την «TASK FORCE». Η Δασική Υπηρεσία προσανατολίζεται πλέον χωρίς προσχήματα να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
Η πολιτική γης των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης καθορίζεται από την αντίληψη της χρήσης γης ως εμπόρευμα, επομένως και η ιδιοκτησία γης υπόκειται στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Στο πλαίσιο της πολιτικής για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει «πράσινες» μπίζνες είτε στα καμένα, είτε στα άκαυτα δάση. Αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα “Ήλιος”, τα αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς. Πυλώνας στην υλοποίηση της αντιδασικής πολιτικής αναδεικνύονται οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν το «δεξί χέρι» του μεγάλου κεφαλαίου) να διαχειρίζονται τα κονδύλια για το περιβάλλον και τα δάση και να καθορίζουν ακόμη και την περιβαλλοντική στρατηγική! Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» προωθείται τροπολογία με την οποία παραδίδεται στην εκκλησία της Ελλάδος δημόσια, αναδασωτέα δασική έκταση στην Πεντέλη, 20.000 στρεμμάτων για να τα «αναδασώσει» με φωτοβολταϊκά πάνελ είτε η ίδια μέσω θυγατρικής εταιρείας είτε με ανάθεση του έργου σε υπεργολάβους.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει, και η οποία υποτάσσει τα δάση στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική κερδοφόρα για το κεφάλαιο δράση.
Το μέλλον των δασικών οικοσυστημάτων, αποδεικνύεται ασύμβατο με την κυβερνητική, αντιλαϊκή, άγρια πολιτική. Η προστασία, η οικολογική ανόρθωση και διαχείρισή τους είναι υπόθεση της αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας, μετατροπή σε δημόσια περιουσία της ιδιοκτησίας των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων, αναδάσωση όλων των καμένων. Συσπείρωση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου τα δασικά οικοσυστήματα και η γη θα κοινωνικοποιηθούν, θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.