Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για τα μεταλλεία στα Κρούσια: "Δεν έχουμε πεισθεί από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία "

"Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς η προγραμματισθείσα ενημερωτική εκδήλωση για το ζήτημα του Διεθνούς Διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με πιθανές εξορυκτικές διαδικασίες σε περιοχές του νομού.  Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Κιλκίς είχε προκληθεί με παρέμβαση προς το ΥΠΕΚΑ ώστε να υπάρξει μια κατά το δυνατόν επίσημη ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας για ένα τόσο μείζον θέμα που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του νομού.

Η διαδικασία της περασμένης Δευτέρας μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόσθεσε κάτι θετικό στην όλη υπόθεση αφού η προσέλευση των πολιτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν εντυπωσιακή. Παρά την πολύωρη διάρκειά της όμως, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το κλίμα έντασης, που επικράτησε εξ αρχής, δεν επέτρεψε στο τέλος το σχηματισμό έγκυρης και σφαιρικής άποψης για το θέμα της εκδήλωσης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της άρτιας επιστημονικής ενημέρωσης και στην αξιοποίηση κάθε εμπειρίας, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια της προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφωτίσεως της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του θέματος. Και αυτό κυρίως επειδή στην δημοσιευθείσα διακήρυξη του διαγωνισμού υπάρχουν πλείστα όσα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και, κυρίως, ρητών και γραπτών δεσμεύσεων και εγγυήσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφερειακή Ενότητα πιστεύει, ότι η ενημερωτική διαδικασία δεν υπέχει θέση δημόσιας δίκης προθέσεων με διαζευκτικά ερωτήματα που δεν υφίστανται. Οι οικολογικές, περιβαλλοντικές ή ακόμη και πατριωτικές ευαισθησίες του καθενός μας επ’ ουδενί δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση, διαβάθμιση και ζυγαριά.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς μέχρι στιγμής δεν έχει πεισθεί από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου. Για το λόγο αυτό και δηλώνει ότι εμμένει στην πλήρη διασφάλιση γραπτών εγγυήσεων και δεσμεύσεων οι οποίες θα περιληφθούν στην ενδεχόμενη σύμβαση με τον όποιο ανάδοχο του διεθνούς διαγωνισμού.
Ζητήματα, όπως η έκταση και ο βαθμός της πιθανής επέμβασης θα πρέπει να αποτελέσουν ρητό όρο που θα περιληφθεί στην ενδεχόμενη σύμβαση. Παρόμοια δέσμευση να υπάρξει και για τον τρόπο επεξεργασίας με ρητό αποκλεισμό μεθόδων, όπως η χρήση κυανίου, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν αναπόφευκτα το περιβάλλον και διαταράσσουν ανεπανόρθωτα το Οικοσύστημα. Παρόμοιες δεσμεύσεις μέσω της σύμβασης θα πρέπει να υπάρξουν και για τη διαδικασία αποκατάστασης του Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Τα παραπάνω είναι μερικά ενδεικτικά ζητήματα για τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα έχει θέσει ανεξίτηλες “κόκκινες γραμμές”. Σε διαφορετική περίπτωση η αποτροπή της όλης διαδικασίας με σθεναρή αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ανυποχώρητη.
Επισημαίνεται, ότι κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης υπέβαλε προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη Υπόμνημα έντεκα (11) σημείων για τα οποία ζητήθηκε έγγραφη απάντηση από τις Υπηρεσίες και δέσμευση του Υπουργείου. Η απάντηση στο υπόμνημα αυτό με ικανοποιητικές και σαφείς δεσμεύσεις θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη συνέχιση κάθε διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας."

4 σχόλια:

  1. "Παρά την πολύωρη διάρκειά της όμως, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα..."

    Φυσικά αφού ο κόσμος το Κιλκίς βροντοφώναξε ΟΧΙ στις μεταλλευτικές δραστηριότητες Χαλκού-Χρυσού στον τόπο μας...

    Αν όμως αυτός ο λαός, σαν εσάς αλλά και τους άλλους τους εξ Αθηνών προσκυνημένους, συμφωνούσε με τους "άνωθεν και έξωθεν" σχεδιασμούς, τότε σίγουρα θα είχε αποδώσει τα "αναμενόμενα αποτελέσματα"...

    Όταν λέγαμε ότι κάποιοι ψάχνονται απελπισμένα να το κάνουνε γαργάρα το θέμα των μεταλλείων εδώ στο Κιλκίς, μας κατηγορούσαν σαν "οι τρομοκρατούντες τον λαόν", κάνοντας τα αδύνατα δυνατά ώστε να περάσουν οι μέρες και να αναγορευθεί ανάδοχος στο διαγωνισμό...

    Βρε δεν πάτε στον αγύριστο, πουλημένοι προδότες, λίγος χρόνος σας μένει, και αν νομίζετε ότι, ότι υπογράψατε και προλαβαίνετε να υπογράψετε θα το δεχθεί ο Έλληνας πολίτης είστε γελασμένοι...

    Την εθνική προδοσία αυτών των ημερών εκτός από τον απλό φτωχό κόσμο και κάποιοι ακόμη θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά, αυτοί που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και φταίχτες, και αν δεν ξέρετε ποιούς εννοώ μάλλον πρέπει να αρχίζετε να κοιτάτε τον καθρέπτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη μιά ακριβώς στην τελευταία σειρά του κειμένου : "δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας", από την άλλη όχι μόνο είμαστε σύμφωνοι αλλά παρακαλάμε κιόλας : "η έκταση και ο βαθμός της πιθανής επέμβασης θα πρέπει να αποτελέσουν ρητό όρο που θα περιληφθεί στην ενδεχόμενη σύμβαση".

    ή λεονταρίζουμε κιόλας του στύλ : "είναι μερικά ενδεικτικά ζητήματα για τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα έχει θέσει ανεξίτηλες “κόκκινες γραμμές”.

    Αλήθεια νομίζετε ότι χάφτουμε τόσο εύκολα τις αρλούμπες σας;;;

    Επιτέλους τι νομίζετε δεν σας έχει πάρει χαμπάρι ο πολίτης αυτής της χώρας;

    Ξυπνάτε επιτέλους και πάρτε αποφάσεις που να υποστηρίζουν αυτόν τον τόπο, βρεθείτε κοντά στον πολίτη με αξιοπρέπεια, σταματήστε να μας εμπαίζετε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΜΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΕ Ή ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η περιφερειακή ενότητα <> σε τι πράγμα, στη ζωή μας ,στην υγεία μας, στο τόπο μας η στο μέλλον των παιδιών μας. Αφήστε τις υποκρισίες. Δηλαδή σήμερα δεν σας έπεισε το ΥΠΕΚΑ , αύριο θα σας πείσει και πείτε ΝΑΙ .Δεν έχετε κανένα δικαιώμα , καμμία εξουσιοδότηση να αποφασίζετε για όλους εμάς, χωρίς τη συγκατάθεση μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ούτε εσείς ούτε ο Δήμος Κιλκίς .Πείτε λοιπόν ξεκάθαρα ΟΧΙ στα μεταλλεία και όποιος τολμά ας έρθει στις επόμενες τοπικές εκλογές με επιχειρήματα λέγοντας ναι στα μεταλλεία και στη καταστροφή του Κιλκίς . Διότι τότε τα λόγια και οι θέσεις του θα κρίνονται από την τοπική κοινωνία με άμεσες απαντήσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.