Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Γκουντενούδη για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί το τυπικό ετήσιο ορόσημο της Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Μνήμη είναι καθημερινή και στέκει ως άλλη καιόμενη αλλά άκαυτη βάτος της Ιστορίας. Η απαίτηση για την αναγνώρισή της από τους ηθικούς και συνάμα φυσικούς αυτουργούς δεν συνιστά πράξη εγωισμού και έξαρση εθνικισμού ενός ολόκληρου Έθνους. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η παραδοχή ενός μαζικού εγκλήματος, θα προσέδιδε στους γείτονες ένα ισχυρό έρεισμα για τον φιλόδοξο γεωπολιτικό ρόλο, που επιθυμούν.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας επίσης θα ενίσχυε θεαματικά τις επιχειρούμενες γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών. Η επί δεκαετίες άρνηση της Τουρκικής ηγεσίας να επιτρέψει την ιστορική αποκατάσταση των Οροσήμων του Ελληνισμού που ανήκουν στο γεωγραφικό της χώρο, το μόνο που πέτυχε είναι η διατήρηση της διεθνούς απομόνωσης. Η ευνοϊκή εξέλιξη στο ζήτημα της Παναγίας Σουμελά, αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας για το μέλλον. Παρόμοιες εξελίξεις στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ιδιαίτερα της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια ειρηνική συνύπαρξη επ’ ωφελεία δυο ιστορικών λαών της περιοχής. Το πνεύμα καταλλαγής και η απάλειψη εθνικιστικών εξάρσεων δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση ήττα και υποχώρηση. Η καλή γειτονιά, η συνεργασία και η ευημερία, θα είναι η καλύτερη δικαίωση για τους ήρωες νεκρούς των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.