Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Στο 1,70 η αμόλυβδη και στα 80 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό μας! Απόγνωση καταναλωτών απ’ τη «φωτιά» στα καύσιμα


Ο εφιάλτης των καταναλωτών με τις τιμές των καυσίμων δεν λέει να λάβει τέλος, αντίθετα γίνεται όλο και πιο αποκρουστικός, μέρα με τη μέρα, πια!
Εδώ και δυο περίπου χρόνια οι τιμές «τραβούν την ανηφόρα» βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, που εν μέσω οικονομικής κρίσης και θεαματικού περιορισμού των ήδη περιορισμένων – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αποδοχών τους, βλέπουν να πληρώνουν τα καύσιμα πιο ακριβά από κάθε άλλον Ευρωπαίο.

Τις πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό μας προσέγγιζε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, βεβαίως. Ρεκόρ, το οποίο αναμένεται να σπάσει τις αμέσως επόμενες μέρες! Τα ίδια και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του οποίου έφτασε έως τα 87 λεπτά ανά λίτρο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, στις αρχές της εβδομάδας η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έφτασε στο 1,64 και η ανώτατη στα 1,84 ευρώ ανά λίτρο. Κι όμως, οι «τρελές» αυτές τιμές αναμένονταν ν’ ανέβουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, καθότι οι αντίστοιχες στα διυλιστήρια ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα. Πρόκειται για μια ξέφρενη πορεία, που δεν πρόκειται να σταματήσει όσο οι διεθνείς τιμές πετρελαίου παραμένουν πάνω από 113 δολάρια το βαρέλι (το μπρεντ). Όμως, στη χώρα μας αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, το «ράλι» των διεθνών τιμών να συνοδεύεται από τεράστια κύματα κερδοσκοπίας. Φαινόμενο, που όσο συχνό είναι – σχεδόν, τακτικό- τόσο ατιμώρητο παραμένει, μ’ αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Βλέπετε, έχουμε καταντήσει να θεωρούνται οι μετακινήσεις και η θέρμανση είδη πολυτελείας!
Ο λεγόμενος «μαύρος χρυσός» μετατρέπεται ένεκα της τιμής του σε…κανονικό χρυσό, και συσκέψεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη στο ΥΠΑΑ δεν φαίνεται να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Ο κόσμος αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα έξοδα θέρμανσης, αφού η τιμή του πετρελαίου καλπάζει ασυγκράτητη προς το ένα ευρώ ανά λίτρο! Όσο για τα καύσιμα κίνησης όλο και περισσότεροι Κιλκισιώτες καταφεύγουν στη «λύση» της FYROM! Σύμφωνα με στοιχεία ένας στους τρεις Κιλκισιώτες μεταβαίνει σε πρατήρια της γείτονος προκειμένου να φουλάρει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Κι’ αυτό, επειδή εκεί βρίσκει την αμόλυβδη κατά 60 λεπτά το λίτρο φθηνότερη.
Το γεγονός έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πρατηριούχους του νομού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μην λειτουργήσουν στους μεθοριακούς σταθμούς πρατήρια που θα πωλούν αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης σε φορτηγά οχήματα «τρίτων χωρών».
Όμως, ακόμα κι αν πετύχουν το στόχο τους – πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο- το πρόβλημά τους δεν πρόκειται να λυθεί. Η ουσιαστική απώλεια πελατών και τζίρου, που προέρχεται από τους καταναλωτές του νομού, θα συνεχίσει να υφίσταται, όσο οι τιμές παραμένουν σ’ εφιαλτικά επίπεδα. Και, δυστυχώς γι’ αυτούς, η απώλεια αυτή θα βαίνει συνεχώς ογκούμενη, με τον τρελό χορό των καθημερινών ανατιμήσεων – προς τα πάνω, φυσικά!
Βέβαια, ανάλογη «λύση» δεν μπορεί να υπάρξει για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα είδος, στο οποίο η αύξηση είναι αναλογικά η μεγαλύτερη! Έτσι, η μόνη παρηγοριά των καταναλωτών είναι ότι επιτέλους ο δύσκολος αυτός χειμώνας τελειώνει  και τα ντεπόζιτα θα χρειαστεί στις περισσότερες περιπτώσεις να ξαναγεμίσουν για μια μόνο φορά.
Κάτι είναι κι αυτό! Μέχρι να μας έλθει ο επόμενος δύσκολος (ή, μήπως δυσκολότερος;) χειμώνας, έχουμε καιρό! Τέτοιον, που δεν έχουν πλέον τα πρατήρια που αναγκάστηκαν ήδη να κλείσουν.
Και στο νομό μας είναι δεκάδες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.