Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Δήλωση Τομεάρχη Παιδείας ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδη με αφορμή συνέντευξη Πιερρακάκη στην ΕΡΤ

“Το ανοιχτό δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι πολιτική επιλογή που δοκιμάζεται καθημερινά στο πεδίο.”

Δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας ΠΑΣΟΚ Στέφανου Παραστατίδη, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στην ΕΡΤ
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε οπαδός του «ανοιχτού σχολείου». Κάτι που διαχρονικά έχει υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην πράξη. Όμως, το ανοιχτό δεν είναι σημαία ευκαιρίας· είναι πολιτική επιλογή που δοκιμάζεται καθημερινά στο πεδίο. Προϋποθέτει ανοιχτό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, διάλογο με συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποφάσεις στις οποίες θα εξαντληθεί η προσπάθεια της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή και η συνέχεια της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης.

Το Υπουργείο Παιδείας την τελευταία πενταετία παραμένει ένα υπουργείο «κλειστό», αλλεργικό στον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, τους φορείς, την κοινωνία. Εντύπωση δε προκαλεί ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υπεύθυνο για τη στρατηγική και τον σχεδιασμό της παιδείας στη χώρα μας, δεν έχει προχωρήσει επί μία πενταετία σε καμία μορφή οργανωμένου διαλόγου.

Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα όλοι οι υπόλοιποι (πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτική κοινότητα, κοινωνία) για το ακριβές σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σε πεδία όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τι σημαίνει η φράση “δεν θέλουμε πανεπιστήμια τού ενός ορόφου” του υπουργού μιας Κυβέρνησης, ενώ η προκάτοχός του παραχώρησε σε αυτά τα “πανεπιστήμια του ενός ορόφου” πλήρη ισοτιμία πτυχίων εν μία νυκτί; Ποιες είναι οι συζητήσεις με μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια και σε ποια βάση, που δεν μπορεί να αποκαλύψει ο Υπουργός; Στη βάση ποιων κριτηρίων οργανώνεται ο (κλειστός) διάλογος με την ΕΘΑΑΕ για την μελλοντική πιστοποίηση μη κρατικών ιδρυμάτων;

Είναι αδιανόητο να παραμένουμε στο σκοτάδι μέχρι το τέλος του έτους για να έρθει με διαδικασίες fast track διαβούλευσης και ψήφισης στην Βουλή ένα νομοσχέδιο τόσο κεφαλαιώδες για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, μία πάγια πρακτική της Κυβέρνησης ΝΔ.

Ακόμη, ο κος Πιερρακάκης δήλωσε θαυμαστής του κυπριακού μοντέλου ανοίγματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ιδιωτικά ιδρύματα εξαίροντας μάλιστα την υπερκομματική στήριξη του συγκεκριμένου μοντέλου. Έχει σημασία να του επισημάνουμε ότι πριν την ψήφιση και την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης προηγήθηκε στην Κύπρο ένας μακροχρόνιος, εξαντλητικός, απροϋπόθετος και ανοιχτός εθνικός δημόσιος διάλογος στον οποίον συμμετείχαν πολιτικά κόμματα και φορείς εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα αντί εθνικού διαλόγου, έχουμε μεταρρυθμίσεις «εργαστηρίου» που κατασκευάζονται από «τεχνικούς» του επιτελικού κράτους.

Οι συναινέσεις κατακτιούνται, δεν παρέχονται άνευ όρων. Απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό, διαφάνεια και γενναιότητα. Δεν πέφτουν από τον ουρανό με αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες επενδυμένες με αφ’ υψηλού διαλέξεις για την “Παιδεία του 21ου αιώνα”.

Ο κος Πιερρακάκης θα πρέπει να αποφασίσει αν πράγματι διατίθεται να υπηρετήσει το ανοιχτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από την ενημέρωση -όχι μέσω επιλεκτικών διαρροών και ομιχλωδών εξαγγελιών- των προθέσεων και των επιλογών του μέχρι την ψήφιση και την υλοποίηση των όποιων πρωτοβουλιών του.

Καλώ τον κ. Πιερρακάκη να εκκινήσει άμεσα Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτω αίτημα στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, προκειμένου να κληθεί ο κ. Υπουργός Παιδείας στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ώστε να ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη της για το ακριβές περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να λάβει στο προσεχές διάστημα και να ανακοινώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα και διαδικασία για την επανέναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.