Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας.

Δελτίο τύπου Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»
Ο Λαβασάς Αθανάσιος, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Ε. και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», εκπροσώπησε το Σύλλογο μας στη 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, στις Κατασκηνώσεις Σταυρού Θεσσαλονίκης «Παιδική Εξοχή». 

Η εισήγηση του σε εργαστήριο (workshop) που έγινε στη Συνάντηση είχε θέμα την «ιστορία του Ποντιακού Θεάτρου» και πως το Θέατρο μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φέρνοντας μας πιο κοντά στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Τη φετινή χρονιά η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε κατά βάση η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης με την αμέριστη υποστήριξη του αντίστοιχου Σ.Πο.Σ. 

Νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα προσήλθαν με σκοπό να συμμετέχουν στο τριήμερο αυτό, με τις συμμετοχές να ανέρχονται περί τις 190 στο σύνολο. Εισηγήσεις έκαναν ακόμη ο κύριος Φίλιππος Τσαουσέλης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) και ο κύριος Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, Συγγραφέας και Σκηνοθέτης, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής Θεάτρου. Πραγματοποίησαν αντίστοιχα εργαστήρια (Workshops), δείχνοντας τρόπους και τεχνικές για την ερμηνεία και παρουσία στη θεατρική σκηνή και βάζοντας τους συμμετέχοντες να διαβάσουν θεατρικά κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο, τονίζοντας την αναγκαιότητα της σωστής απόδοσης αυτών των κειμένων. 

Οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτοσχεδιαστικά σκετς και άλλα «θεατρικά παιχνίδια», είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις τεχνικές που έμαθαν και η Συνάντηση έκλεισε με ποντιακό γλέντι. Την Τρίτη ημέρα Ο κύριος Θεολόγος Ζώτος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας (FIODS), εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Ε.Α. αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Ομοσπονδίας και στην ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Στον προγραμματισμό της ερχόμενης χρονιάς και σε επερχόμενες δράσεις αποφασίστηκε μια κοινή θεματική που θα αφορά στην Προφορική Ιστορία και στη σημασία αυτής στη διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας και στον αγώνα μας για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η Συνάντηση αυτή ένωσε νέες και νέους ποντιακής, και μη, καταγωγής, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ανθρώπους που στα μέρη τους και με τα σωματεία τους δίνουν τους δικούς τους αγώνες, αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους προσωπικές και συλλογικές προκλήσεις και προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο, από την οπτική τους και με τα δικά τους μέσα στο πλούσιο αυτό μωσαϊκό που συνθέτει την ποντιακή ταυτότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.