Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Αποστροφή στο σεξισμό, αποβολή στη βία

Ανακοίνωση Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων 
Παρακολουθώντας τις δύο εβδομάδες που πέρασαν τρεις βιασμούς κοριτσιών, ένα θάνατο γυναίκας από τον εραστή της και ένα χαστούκι του Περιφερειακού Συμβούλου, Θανάση Τζήμερου στην επίσης Περιφερειακή Σύμβουλο Αλεξάνδρα Μπαλού, αντιλαμβανόμαστε για άλλη μια φορά ότι η έμφυλη βία δεν αποτελεί αντικείμενο ακαδημαϊκής συζήτησης ή εμμονή των φεμινιστικών οργανώσεων και της πολιτείας, αλλά μια πραγματικότητα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ιδιωτική και δημόσια ζωή.
Η βία είναι συνήθως καταδικαστέα από την κοινή γνώμη, δυστυχώς όμως η αναγνώριση του έμφυλου χαρακτήρα της και των συνθηκών που οδηγούν σε αυτήν, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή και παραδεκτή.

Όταν στον καθημερινό τύπο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σεξιστικό λόγο που έμμεσα νομιμοποιεί τη βία ως μέσο συμμόρφωσης, όταν στη διαφήμιση κυριαρχούν οι εικόνες της γυναίκας-αντικείμενο με προορισμό την ικανοποίηση του άνδρα, αλλά και τα στερεότυπα για τον άνδρα που ξέρει να χτυπάει, όταν στο δημόσιο λόγο γυναίκες κρίνονται ως αντικείμενα πόθου και όχι με βάση τη δημόσια ιδιότητά τους, τότε είναι θέμα χρόνου ένας άνδρας να θεωρήσει ανάγκη του ή δικαίωμά του το βιασμό μιας γυναίκας ή να «χτυπήσει σαν άνδρας».

Οι υποθέσεις των τελευταίων ημερών, έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως, αυτό δεν θα αποζημιώσει τα θύματα της βίας, παρά μόνο ηθικά ενώ, ταυτόχρονα, δεκάδες περιστατικά έμφυλης βίας παραμένουν αθέατα και ατιμώρητα.

Καθήκον όλων μας είναι η ανατροπή των συνθηκών που οδηγούν στην έμφυλη βία, η αναγνώριση του φαινομένου, η ανάδειξη και ο στιγματισμός των σεξιστικών πρακτικών και επικίνδυνων στερεοτύπων, η αποβολή της έμφυλης βίας όχι μόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αλλά και από κάθε άλλο χώρο της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής.

Η ΓΓΙΦ, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας, θα συνεχίσει να επιμένει, κοινοποιώντας ανάρμοστες συμπεριφορές, που παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές τις ισότητας, ώσπου παρόμοια Δελτία Τύπου να μην είναι πλέον αναγκαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.