Του Κώστα Μπούζα
Είπαν οι ξένοι για την Ελλάδα και την εποποιία του 1940-1941.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Αν δεν υπήρχε η ανδρεία και η γενναιοψυχία των Ελλήνων, δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του πολέμου». Επίσης: «Μετά την τελική νίκη και λύτρωση, η Ελλάδα θα πάρει όλα όσα της ανήκουν και θα ζήσει υπερήφανα και ηρωικά μέσα στους νικητές». Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Φραγκλίνος Ρούσβελτ: «Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα που καθένας από μας πρέπει να ακολουθήσει, ώσπου οι σφετεριστές της ελευθερίας, οπουδήποτε της γης κι αν βρίσκονται, υποστούν την δίκαιη τιμωρία». Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκωλ: «Ο αγών και τα κατορθώματα της Ελλάδος δημιουργούν σ’ αυτήν αναμφισβήτητα δικαιώματα».
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Μακένζυ Κίνγκ: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που εγνώρισε η ανθρωπότης, η χώρα που της οφείλουμε ότι καθιστά την ζωή ανώτερη και ωραιότερη, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των αληθινών ανθρώπων είναι στο πλευρό της». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρή Σουρίτζογλου: «Το Ελληνικόν Έθνος ανήλθε εις απαράμιλλον ύψος δόξας». Μέχρι και ο ίδιος ο αντίπαλος, Αδόλφος Χίτλερ, παραδέχεται: «Η ιστορική δικαιοσύνη, όμως, με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης, ιδίως, επολέμησε με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσία…»
Μέχρι τις μέρες μας κρατάει η ηχώ από τα λόγια του Άγγλου Στρατηγού Γιαν Σμαρτς: «Αν άλλοτε λέγαμε ότι οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες, τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.