Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Η ποίηση είναι η τέχνη της αφαίρεσης - Ο Μιχάλης Ρέμπας στο 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς

Γράφει η Σοφία Γ. Μεσίγκου
Φιλόλογος και Πολιτική Επιστήμων
2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς

Σήμερα, Τετάρτη, 10 Μαΐου, στο 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη συνάντηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας «Λέσχη Ανάγνωσης» του σχολείου μας συναντήθηκαν διαδικτυακά, μέσω πλατφόρμας WebEx, με τον εξαίρετο συνάδελφο, συγγραφέα και ποιητή, Μιχάλη Ρέμπα.

Ο Μιχάλης Ρέμπας κατάγεται από την Καβάλα και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υποδιευθυντής του ΣΔΕ Λαγκαδά, ενώ υπηρέτησε ως φιλόλογος στο 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς επί σειρά ετών. Είναι, επίσης, Πολιτικός Επιστήμων, έχει Μεταπτυχιακό στη Νεοελληνική Φιλολογία και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Όγδοο, το πόνημά του με τίτλο: «Μήτσος Παπανικολάου. Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά. ΆΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΥΡΕΘΈΝΤΑ». Το έργο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους και ο Μιχάλης Ρέμπας έχει ήδη δώσει σειρά συνεντεύξεων σχετικά με το έργο του. Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα vivlio-life.gr:

«Ο Μήτσος Παπανικολάου, στη σύντομη ζωή του, δεν πρόλαβε να δει τα ποιήματά του τυπωμένα σε ποιητική συλλογή, παρά μόνο διάσπαρτα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής στα οποία τα έδινε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Μετά τον θάνατό του, κατά τις δεκαετίες 1960-1990, υπήρξαν ελάχιστες ελλιπείς εκδόσεις τού περιορισμένου έως τότε γνωστού έργου του, οι οποίες σήμερα είναι όχι μόνο εξαντλημένες αλλά σπάνιες και δυσεύρετες.

Αυτό το μεγάλο κενό στην ελληνική λογοτεχνική βιβλιογραφία, έρχεται να καλύψει, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τον θάνατο του Μήτσου Παπανικολάου, η σημαντική, ολοκληρωμένη, επετειακή έκδοση του Ογδόου, η οποία φέρνει στο φως νέα, άγνωστα, έως τώρα, ποιήματά του που απουσίαζαν από τις προηγούμενες εκδόσεις, εξαιρετικές μεταφράσεις ξένων ομότεχνών του, αλλά, και για πρώτη φορά, έντεκα αθησαύριστα πεζά έργα, τα οποία ελάχιστοι έως τώρα γνώριζαν ότι υπάρχουν.

Η πολύχρονη έρευνα, οι εκτενείς σημειώσεις και η φιλολογική ανάλυση του έργου του Μήτσου Παπανικολάου ανήκουν στον φιλόλογο και μελετητή του ποιητή Μιχαήλ Χ. Ρέμπα».

Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και η ποιητική του συλλογή με τίτλο: «Εσοχή».

Ο Μιχάλης Ρέμπας συνομίλησε με τους/τις μαθητές/μαθήτριές μας και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Τα παιδιά του έθεσαν ερωτήσεις όπως: ποια είναι η έμπνευσή του, αν εκφράζεται μέσα από τα ποιήματά του, αν υπάρχουν όρια στην ποίηση, αλλά και τι είδους βιβλία προτιμά να διαβάζει ο ίδιος και αν, όταν γράφει, έχει κατά νου τις αναλύσεις που γίνονται στο σχολείο.

Ο Μιχάλης Ρέμπας, με τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας του με τα παιδιά, απάντησε στις ερωτήσεις και μίλησε στα παιδιά για τη Λογοτεχνία. Ανέφερε πως «η Ποίηση είναι η Τέχνη της αφαίρεσης, όπως η πεζογραφία είναι η Τέχνη της πρόσθεσης». Μίλησε στα παιδιά για αγαπημένους του δημιουργούς όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ενώ τους πρότεινε και άλλους ποιητές, αλλά και μουσικά σχήματα να μελετήσουν. 

Ο ίδιος θεωρεί πως «όσο κακή είναι η λογοκρισία, άλλο τόσο κακή είναι η έλλειψη αυτό-λογοκρισίας» και, άρα, πρέπει να υπάρχει όριο στην ποίηση, που δεν είναι άλλο από «το μέτρο της αισθητικής μας». Πρότεινε στα παιδιά συγγραφείς και συγκεκριμένα έργα που θεωρεί πως πρέπει να διαβάσουν, ενώ επισήμανε πως όταν γράφεις ποίηση, η διαδικασία αυτή είναι κάτι «μεταξύ μαγικού και μεταφυσικού» και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τυχόν μελλοντικές προσπάθειες ανάλυσης ενός έργου.

Τέλος, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο των Ομίλων Φιλαναγνωσίας ως κοινοτήτων αναγνωστών και ενθάρρυνε τα παιδιά στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν ως μια κοινότητα ανάγνωσης στο πλαίσιο του σχολείου.

Τη συζήτηση οργάνωσε και συντόνισε η φιλόλογος και υπεύθυνη για τον Όμιλο Φιλαναγνωσίας του σχολείου, κ. Σοφία Γ. Μεσίγκου, η οποία και ανανέωσε το ραντεβού με τον κ. Μιχάλη Ρέμπα για τη νέα σχολική χρονιά, ραντεβού μιας διά ζώσης επίσκεψης του λογοτέχνη στο 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς και συνάντησής του με εκπαιδευτικούς και μαθητές /-τριες του σχολείου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Αικατερίνη Ρώσσιου, η οποία και ενθάρρυνε τα μέλη του Ομίλου Φιλαναγνωσίας για τη συνάντηση με τον κ. Μιχάλη Ρέμπα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε να βρουν ούριο άνεμο και ευήκοα ώτα όλες οι φιλολογικές και λογοτεχνικές του «δοκιμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.