Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Η ευθύνη του πολίτη και το κριτήριο ψήφου

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
"Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω". Αυτή η φράση του Νίκου Καζαντζάκη δείχνει σε πλήρη διάσταση την σημαντικότητα του κάθε πολίτη για το κοινωνικό σύνολο, της σημαντικότητα της επιλογής του κάθε πολίτη για ολόκληρη την κοινωνία.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές μπαίνει και πάλι στο τραπέζι το κριτήριο της ψήφου και τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου που ως εκπρόσωπος του συνόλου θα κληθεί να κυβερνήσει. Είδαμε τα τελευταία χρόνια, μία παρέλαση - διάττοντων - αστέρων από την πολιτική οι οποίοι με μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητα τους κατέλαβαν μία θέση σε ένα ψηφοδέλτιο και εν τέλει εκλέχθηκαν, αλλά αποδείχτηκαν λίγοι. Όχι όλοι. Κάποιοι πράγματι διέθεταν ένα πολιτικό υπόβαθρο.

Η ευθύνη του καθένα από εμάς είναι να επιλέξουμε αυτόν που θεωρούμε ότι θα είναι ο ικανότερος και όχι περισσότερο αρεστός.Κριτήριο είναι η ικανότητα σε συνδυασμό με το πολιτικό υπόβαθρο, με τις ιδέες. Άλλωστε η πολιτική χωρίς τις ιδέες δεν είναι παρά μια συναλλαγή και μία τέτοια λογική βλάπτει τον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας.

Ας αγαπήσουμε την ευθύνη. Ας κάνουμε την αρχή ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά να αλλάξουμε αυτές τις λογικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.