Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Σιναπλιώτες… πριν από 75 χρόνια

Μια φωτογραφία που μοσχοβολάει νιάτα, ομορφιά και αγάπη.
Πρωτομαγιά του 1948 στην αυλή της κυρά-Νεράντζως, πρόσωπα οικεία, αγαπημένα, που σφύζουν από νιάτα και ομορφιά.
Του Βασίλη Αθανασιάδη
Στη φωτογραφία όρθιοι από αριστερά +Λαμπρινή(Μπίνη) Μελικούδη-Ιωαννίδου, +Δημήτριος(Καραμούτας) Κατούδης, Στέργιος(Κατσώνης) Γκαντίδης, +Γιώργος(Ασπρομάλλης) Ιωαννίδης, +Μάρω Γκουριγούδη-Χαμουρούδη, παιδιά Ανατολικορωμυλιωτών(Σιναπλιωτών) που γεννήθηκαν στο Πολύκαστρο από το 1928 έως το 1932.

Πρωτομαγιά, εποχή των λουλουδιών, εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο και είναι σε κεντρική θέση στη φωτογραφία, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται ένα γραμμόφωνο, σπάνιο την εποχή εκείνη, που με υπερηφάνεια ποζάρουν οι νέοι γύρω του.

Καθήμενα τα τρία ξανθόμαλλα αγγελούδια της κυρα-Νεράντζως,απο αριστερά Τασούλα, Νούλα και η μεγαλύτερη η Θεοδώρα με τα υπέροχα γαλανά της μάτια.

Η Θεοδώρα ήταν μια πανέμορφη γλυκόλαλη κοπέλα που όταν έψαλλε το “Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε, αγνή Παρθένε, Θεόνυμφε Δέσποινα…” τις Παρασκευές της Σαρακοστής στον Ι.Ν. Της Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου “δονούνταν η Εκκλησία μας” έλεγαν κάποιοι που το έζησαν τότε και μάγευε το εκκλησίασμα.

Η ίδια πριν 40 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1983, έλαβε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Νά η Ευκαιρία” στην κατηγορία Δημοτικό Τραγούδι(Παραδοσιακά Θρακιώτικα) και πήρε το πρώτο βραβείο.

Για την ιστορία κριτική επιτροπή ήταν ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Γιώργος Κατσαρός, η Σάσα Ντάριο, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η Ροζίτα Σώκου.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες Δισκογραφικών Εταιριών για να την εντάξουν στο δυναμικό τους, η Θεοδώρα λόγω των οικογενειακών της υποχρεώσεων δεν προχώρησε σε συνεργασία και δεν αξιοποίησε επαγγελματικά το χάρισμα της καλλιφωνίας της.

Σήμερα από την φωτογραφία εν ζωή βρίσκονται ο Στέργιος (Κατσώνης) Γκαντίδης 95 ετών και τα τρία αγγελούδια της κυρα-Νεράντζως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.