Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ένα στολίδι του Νομού Κιλκίς το εκκλησάκι Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Κολχίδα

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου

Πέμπτη 20 Απριλίου στο χωριό Κολχίδα του Νομού Κιλκίς και ώρα 7:00 μμ θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στο Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής το οποίο βρίσκεται σε μια τοποθεσία απίστευτης ομορφιάς που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν και να θαυμάζουν το Κιλκίς και τις ομορφιές του.

Εκείνο όμως που δυστυχώς απομακρύνει τον κόσμο είναι η πρόσβαση και η δυσκολία να το γνωρίσουν την στιγμή που ο δρόμος είναι δύσκολος και το γεφυράκι το οποίο υπήρχε και εξυπηρετούσε τους επισκέπτες από λάθος χειρισμούς καταστράφηκε και έμεινε χωρίς την απαραίτητη μέριμνα για να διορθωθεί.

Από πληροφορίες που έχουμε ο δρόμος θα διορθωθεί για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να γίνει και το γεφυράκι.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε δύο λόγια για το όμορφο εξωκλήσι, για τον τρόπο που έγινε και το κίνητρο το οποίο δόθηκε.

Οι κάτοικοι του χωριού Κολχίδα είναι πρόσφυγες από περιοχές του Πόντου.

Όταν εγκαταστάθηκαν στην νέα τους Πατρίδα ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία 

Στην περιοχή που υπάρχει σήμερα το εξωκλήσι ένα βοσκός έχασε το πρόβατο του και κάποια στιγμή το άκουσε να βελάζει σε σημείο που ήτανε μια σπηλιά.

Στην συνέχεια το έβγαλε από την σπηλιά και ανακάλυψε ότι μέσα σε αυτήν υπήρχαν τοιχογραφίες αγίων οι οποίες σώζονται και στις μέρες μας.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι στην σπηλιά ζούσε ένας ασκητής ο οποίος έφτιαξε την εκκλησία του Αϊ Γιάννη ακριβώς πάνω απο τον λόφο όπου σώζεται σήμερα μόνο το Ιερό και ακριβώς δίπλα υπάρχει Αρχαίος Ναός.

Με την μέριμνα των κατοίκων έγινε μονοπάτι για τον Αϊ Γιάννη και το παρεκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής όπως είναι σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε με εράνους και από ένα άτομο με βαθιά πίστη στον Θεό.

Στην τοποθεσία που βρίσκεται το παρεκκλήσι γίνεται πρωτομαγιά, περνάει ποτάμι, και αυτή την εποχή τα αγριολούλουδα χαρίζουν απλόχερα την ομορφιά στα μάτια αυτών που την ανακαλύπτουν και φροντίζουν όλα τα υπόλοιπα.

Ο Θεός να τους έχει πάντα καλά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.