Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Γιώργου Φραγγίδη στο "Καρφί του Σαββατοκύριακου"

Συνέντευξη του Γιώργου Φραγγίδη στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου", με τίτλο Νομοσχέδιο - "Δούρειος Ίππος" αλώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

To ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Τι επιπτώσεις θεωρείτε πως θα έχει και ποιους θα πλήξει κυρίως;

Με ένα νομοσχέδιο-«Δούρειο Ίππο», η κυβέρνηση της ΝΔ αλώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Εμπορευματοποιεί το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της υγείας. Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ασθενής, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει υποστελεχωμένο, με μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού και υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών. Ο πολίτης αναγκάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, για να βρει λύσεις στα προβλήματα της υγείας του. Η κυβέρνηση αντί να δώσει μισθολογικά και άλλα κίνητρα στους γιατρούς, τους ωθεί σε επιπλέον ιδιωτικό έργο. 

Η αναπληρώτρια υπουργός κ. Γκάγκα παραδέχθηκε ότι ελάχιστοι γιατροί θα το επιλέξουν. Μέσα στο ΕΣΥ, επίσης, δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων, αφού δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ειδικότητες να εργαστούν ιδιωτικά. Τέλος, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των ιδιωτών γιατρών, σε μια εποχή που η ιδιωτική πρωτοβουλία δοκιμάζεται. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι λίγοι γιατροί και τα funds του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση τη ακρίβειας; Αν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν κυβέρνηση, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάμβανε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Η κυβέρνηση, με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και λαϊκίζοντας για ακόμα μια φορά, προσπαθεί να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες, πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας. Οι πολίτες, όμως, ζουν μια άλλη πραγματικότητα. Η μέση αύξηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά υπερβαίνει το 11% (9/2021-9/2022), και αναμένεται να φτάσει μέχρι 15% στο τέλος του χρόνου (δημητριακά 18,4%, γαλακτοκομικά 23,3%, κρέατα 17,6%, λάδι 17%). 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης μιλά για ρύθμιση σε τιμές 50 προϊόντων, χωρίς να λέει ότι το ίδιο καλάθι με τα ίδια προϊόντα είναι 50% πιο ακριβό από αυτό της Γερμανίας, 40% πιο ακριβό από της Ισπανίας και 30% από της Πορτογαλίας, χώρες που έχουν πολύ υψηλότερους κατώτατους μισθούς.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εδώ και πολύ καιρό, προτείνει μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Μιλάμε για:

Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, ώστε να αναλάβουν και οι πάροχοι μέρος του κόστους των αυξήσεων.

Φορολογικά κίνητρα για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 € και νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Προστασία της Ά κατοικίας και αδύναμων δανειοληπτών.

Ως τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς και τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα;

Η κυβέρνηση, στην πανδημία αρχικά είχε κάποια καλή διαχείριση αλλά στη συνέχεια αδράνησε και έχασε τον έλεγχο. Η χώρα εμφάνισε ανεπίτρεπτα υψηλά ποσοστά θανάτων από Covid 19 συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αναλογικά με τον πληθυσμό της, παρά την ύπαρξη του εμβολίου. Η μελέτη Λύτρα ανέδειξε τα υψηλά ποσοστά θανάτων εκτός ΜΕΘ, καθώς και το χάσμα ανάμεσα στα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, αναφορικά με την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και φροντίδας ασθενών.

Η κυβέρνηση αντί να ισχυροποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, επέλεξε να το αφήσει ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή. Δεν φρόντισε για επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις, ούτε για παροχή πολλαπλών κινήτρων ώστε να το προτιμήσουν οι επιστήμονές μας και να αναστραφεί το brain drain. Αντίθετα, επιλέγει πρόχειρες λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα, όπως οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, προωθώντας έμμεσα πλην συστηματικά την ιδιωτικοποίηση στην υγεία. Επιλέγει να διαθέσει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, τη στιγμή που η Ιταλία διαθέτει το 10%.

Το Υπ. Υγείας νομοθετεί γράφοντας «εκθέσεις ιδεών», όπως για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον «Προσωπικό Γιατρό», έναν θεσμό που μέχρι στιγμής δεν έχει αγκαλιαστεί από τους ιδιώτες γιατρούς και εμφανίζει δυσλειτουργίες. Θεωρητικολογία φαίνεται να είναι και η «Ανακουφιστική Φροντίδα», του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση εμφανίζει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένος, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν κερδίζει. Τι φταίει;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, εμφανίζει ποσοστό 13,8% και ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται δεύτερος σε δημοφιλία. Από το 4% έχουμε φτάσει σταδιακά σχεδόν στο 14%. Προχωρώντας προς τις εκλογές, το ποσοστό αυτό συνεχώς θα ανεβαίνει, καθώς ο κόσμος σταδιακά εγκαταλείπει τη φιλοσοφία επιλογής «μεταξύ δύο κακών (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), το μη χείρον βέλτιστον». Στην κάλπη ο πολίτης θα κρίνει ποιο είναι το κόμμα που δίνει προοπτική στην ψήφο του και δεν θα ξεχάσει την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την τωρινή του κ. Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό. Πώς την αντιλαμβάνεστε εσείς; Με ποιους και πως;

Τα δημοσκοπικά μηνύματα δείχνουν σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Είναι σημαντικό να μας δώσουν οι πολίτες ισχυρό ποσοστό στις εθνικές εκλογές, ώστε να είμαστε την επόμενη μέρα ισχυροί για ουσιαστική παρέμβαση στη νέα κυβέρνηση. Όσο πιο μεγάλο το ποσοστό μας, τόσο πιο μεγάλη η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και επιβολής των προγραμματικών μας θέσεων και των σοσιαλδημοκρατικών αξιών μας. Το με ποιους και το πώς, θα εξαρτηθεί από την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Ο λαός θα αποφασίσει και θα δείξει το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.