Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ευκαρπία Κιλκίς: Από το σουβλάκι στο πιροσκί, από τον κόπο στην αναγνώριση

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Ευκαρπία Κιλκίς, το χωριό που κατάφερε να προβάλει πανελλαδικά τις υπέροχες και μοναδικές γεύσεις που έχουν τα φαγητά του τόπου μας και να κερδίσει μια θέση στην καρδιά των επισκεπτών που επιλέγουν το όμορφο αυτό χωριό του νομού Κιλκίς για να χαρούν την βόλτα τους.

Η αξιόλογη προσπάθεια των κατοίκων και η ανάδειξη των Ελληνικών φαγητών, συνδυάζεται με μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα που στολίζει πλέον όλο τον νομό Κιλκίς, δίνει ιδέες και μεταφέρει μηνύματα αξιών γενικότερα.

Πρίν από αρκετά χρόνια το χωριό Ευκαρπία γνωστό σε όλους κατάφερε να προβληθεί με το νόστιμο σουβλάκι και χάρισε μια εποχή με υπέροχα Σαββατόβραδα στις παρέες που περίμεναν στην "ουρά" για τραπέζι και τον καλό μεζέ.

Ευχάριστο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα στον ίδιο ρυθμό με ένα διαχρονικό μύνημα... το μυστικό που έχει το μεράκι και η γεύση στην Ελληνική νοοτροπία.

Λίγα χρόνια μετά η μεγάλη και ζεστή αγκαλιά της πλατείας αλλάζει..
Ανάβουν τα φώτα της, τα πολλά δέντρα στέλνουν την ενέργεια τους, τα μαγαζιά ανοίγουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι σύλλογοι πλαισιώνονται από δυναμικούς ανθρώπους γεμάτους μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, το χωριό προβάλεται και κερδίζει ακόμη περισσότερο τον κόσμο που το επισκέπτεται με τα αποτελέσματα που προκύπτουν να είναι κάθε φορά ακόμη ποιό ευχάριστα.

3 Ιουλίου 2022 κάνοντας μια μικρή και σύντομη διαδρομή από την πόλη του Κιλκίς με προορισμό την όμορφη Ευκαρπία σίγουρα όταν φτάσεις στο χωριό δεν θα βρεις μέρος να παρκάρεις.

Η φιλόξενη αύρα που νιώθεις από την πρώτη στιγμή κάνοντας μερικούς γύρους με το αυτοκίνητο στους γεμάτους δρόμους του χωριού δεν σε απογοητεύει γιατί κυριαρχεί παντού το χαμόγελο και ένα καλώς ορίσατε χωρίς να είναι κάπου γραμμένο.

Η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση από τον δραστήριο σύλλογο το "ΛΆΒΑΣ" κατάφερε για άλλη μια χρονιά να γεμίσει το χωριό με κόσμο από όλο τον Νομό και η ατμόσφαιρα να έχει κάτι μοναδικό.

Η ιδέα να προβληθεί το ποντιακό "πιροσκί" στην μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού λειτούργησε θριαμβευτικά στις καρδιές αυτών που την υλοποίησαν και την μετέφεραν γενικότερα σε όλους.

Ο διαγωνισμός " πιροσκί" που καθιερώθηκε στην Ευκαρπία με συμετοχή ποντιακών συλλόγων του Νομού Κιλκίς είχε την αγάπη των διοργανωτών και την ανταπόκριση του κόσμου στην σκιά του επιβλητικού Ναού "Γεννήσεως της Θεοτόκου" που δεσπόζει στην όμορφη πλατεία, στον υπέροχο ήχο της ποντιακής λύρας, στην υπέροχη γεύση του πιροσκί, στους πραματευτάδες του μόχθου, στα νέα παιδιά με χαμόγελο που πιάνουν τα χέρια σφιχτά χορεύοντας τους ποντιακούς χορούς, στις γυναίκες που κοπιάζουν.

Ανάμεσα σε όλα ένας ταπεινός και ευγενικός Ιερέας δείχνει τον δρόμο για να γίνουμε φίλοι.

Να χορέψουμε, να περάσουμε καλά, να ευχαριστηθούμε, και ακόμη ένας Δεσπότης διαφορετικός γίνετε ένα με όλους στον κύκλο του χορού ο δρόμος ανοίγει γίνεται μεγάλος ανοιχτός και μεγάλος όταν μέσα στον λαό είναι εκείνοι που έχει ανάγκη ο ευλογημένος τόπος μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.