Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ο νομός Κιλκίς θλιβερός "πρωταθλητής" σε θανάτους από Covid19 σε όλη την Ελλάδα: Υπάρχουν αιτίες; Υπάρχουν ευθύνες;

Υπογράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος
Υπεύθυνος Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του κ. Νίκου Καρδούλα που στηρίχθηκε σε επεξεργασία των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Σχεδόν 8 στους 1000 κατοίκους του νομού Κιλκίς κατέληξαν μετά την προσβολή τους από τον Covid19! Μια θλιβερή πρωτιά με
μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για όλους αυτούς τους θανάτους και παράλληλα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τις αιτίες που οδήγησαν τον νομό μας στο να δεχθεί το ισχυρότατο αυτό πλήγμα από την πανδημία. Ένα πλήγμα που οδήγησε στο να χάσει σχεδόν κάθε οικογένεια του
νομού, ένα συγγενή ή έναν φίλο από την πανδημία του Covid19.

Εκτός από την προφανή χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη που παρουσίασε το Κιλκίς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθίσταται προφανές, ότι τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά. Τόσο οι δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες (Λύτρα-Τσιόδρα κ.α.) που επισημαίνουν τις ελλιπείς συνθήκες περίθαλψης στην
περιφέρεια όσο και η πραγματικότητα που βιώνουμε σχετικά με τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης στο Νομό Κιλκίς μας οδηγούν στο να καταγγείλουμε σε όλους τους τόνους:

- Την μη ανάπτυξη Μ.Ε.Θ στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις, γεγονός που ανάγκασε πολλούς συμπολίτες μας να βρεθούν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες και σημαντικό τμήμα αυτών να καταλήξει από τις επιπλοκές της ίωσης του Covid19.

- Tις μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωση του νοσοκομείου του Κιλκίς σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την νοσηλεία των ασθενών με Covid19.

- Την αδρανοποίηση σημαντικού αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω μη εμβολιασμού του.

- Την απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Νομό μας, με κλείσιμο ή σημαντική περιστολή της λειτουργίας των δομών της, που άφησε τους πληθυσμούς των χωριών χωρίς ιατρική κάλυψη και προκάλεσε επικίνδυνο συνωστισμό στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

- Την πολύ κακή κτιριακή κατάσταση του νοσοκομείου Κιλκίς και την λειτουργία του Τ.Ε.Π Covid σε όροφο του νοσοκομείου (με πρόσβαση σε αυτό με ανελκυστήρα ή σκάλες) που επέτειναν την ταλαιπωρία των πολιτών και δυσχέραναν την αντιμετώπιση τους.

- Την δογματική εμμονή της Κυβέρνησης να απαξιώνει συνεχώς όλο και περισσότερο το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα αυτή η απαξίωση να αντανακλάται καθημερινά στην απόδοση του συστήματος με μειωμένες παροχές υπηρεσιών και στο δικό μας ίδρυμα.

- Η συνεχιζόμενη, για δεύτερη χρονιά, μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία δεν έδωσε κανένα περιθώριο βελτίωσης των υλικοτεχνικών υποδομών στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

- Η εξουθένωση του προσωπικού, που υπερέβαλε εαυτόν, αργά η γρήγορα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επανειλημμένα ως τμήμα υγείας ΣΥΡΥΖΑ Κιλκίς, είχαμε κρούσει τον κώδωνα για την κατάσταση των Νοσοκομείων μας.

Η απάντηση ήταν ότι όλα βαίνουν καλώς, με τις "υπεράνθρωπες"προσπάθειες της Διοίκησης κόντρα στους κακούς δαίμονες της αντιπολίτευσης. Τώρα ποια απάντηση μπορεί να δοθεί μπροστά στα αδιαμφισβήτητα αρνητικά αποτελέσματα που βασίστηκαν σε επίσημα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών; Μήπως κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν; Ή για όλα πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το παραμύθι με τον δράκο έχει τελειώσει. Το ΕΣΥ έχει βαρύνουσα σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα συμφέροντα των κλινικαρχών.

Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε το Κιλκίς σε ανθρώπινες ζωές μας οδηγεί στην απαίτηση για την άμεση αναζήτηση ευθυνών αλλά και για την άμεση λήψη μέτρων, με αύξηση του προσωπικού, βελτίωση των υποδομών, αύξηση των κονδυλίων, δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας ΜΕΘ, για να μη θρηνήσουμε και άλλους συμπολίτες μας, θύματα της ολιγωρίας και της ανεπάρκειας του κυβερνητικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.