Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Γυναίκα στην Πολιτική, στις Εκλογές και η σχέση με την Ελληνική Κεντροδεξιά


Γυναίκα στην Πολιτική, στις Εκλογές και η σχέση με την Ελληνική Κεντροδεξιά. Από τον Ελ. Κ. Βενιζέλο μέχρι και σήμερα

Υπογράφουν:
- Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, Ασκούμενη Δικηγόρος / Απόφοιτη Παν. Κύπρου / Συντάκτρια Κοινωνικών, Πολιτικών και Νομικών Ζητημάτων
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. στις Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία στο Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος

Περίοδος 1910-1935. Ο μέγας φιλελεύθερος, Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος προωθεί, πιέζει αν θέλετε με δυναμισμό, δίνει το έναυσμα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής, μόρφωσης να γίνουν μέλη και στελέχη στο πανίσχυρο τότε Κόμμα Φιλελευθέρων. Νέα ήθη, νέες πολιτικές. Πολλές κυρίες γίνονται ακόμη και προεδρίνες στις απανταχού Λέσχες του Κόμματος των Βενιζελικών. 

Επίσης στενή συνεργάτες του πολιτικού του γραφείου σε Αθήνα και Χανιά είναι γυναίκες! Είναι ο πρώτος που δίνει -και πολύ καλά κάνει- δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις τοπικές και δημοτικές εκλογές την περίοδο 1928-1932. 19 Φεβρουαρίου 1956. Μια ιστορική μέρα καθώς οι γυναίκες για πρώτη φορά απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 19/02 οι γυναίκες ψήφισαν και εξελέγησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Στην κυβέρνηση Καραμανλή που σχηματίστηκε η Λίνα Τσαλδάρη της Ε.Ρ.Ε. έγινε η Πρώτη Γυναίκα Υπουργός αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σαν σήμερα… Και στην φωτογραφία η κα. Λίνα Τσαλδάρη με τον σύζυγο μπροστά στην Ελληνική Βουλή. 2002. Η κυρια Ντόρα Μπακογιάννη 1η Γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων και μάλιστα από τον 1ο γύρο με 61%. Σε όλα τα παραπάνω συνηγορούν και η επιλογή της κα. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη ως Πρώτης Προέδρου της Ελληνικής Βουλής ύστερα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το 2004. 2006.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη 1η Γυναικά Υπουργός των Εξωτερικών στην Ελλάδα! Το 2009 επίσης είναι πρώτη κυρία που προσπαθεί να αναλάβει τα ηνία του ενός από τα δυο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας. Δεν το κατάφερε, αλλά έφτασε να λάβει το 40% των ψήφων στην ελληνική φιλελεύθερη-πατριωτική παράταξη. 2019-20. 

Η άξια επιστήμονας και συμβολική παρουσία, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Κ. Μητσοτάκη. 2021. Όλα αυτά -και όχι μόνο αυτά φυσικά- δείχνουν ποια είναι η πραγματικά προοδευτική παράταξη της Πατρίδας μας και ο ελληνικός λαός κρίνει, πάνω από όλα! Και αποφασίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.