Act Business Center
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
Περί πόλεως
Του Κώστα Μπούζα
Το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, μας ενημερώνει ότι η λέξη πόλις προέρχεται από το ρήμα πέλλω, που σημαίνει: υπάρχω, είμαι, κινούμαι, γίνομαι, αποβαίνω.
Και πράγματι, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι από παλιά πολίζουν, δηλαδή ιδρύουν πόλεις, αλλά και πολίσματα και πολίχνες και πολίχνια. Γιατί μόνο μέσα στα όριά τους δύνανται να υπάρχουν (αυτοσυντήρηση), να είναι (αυτοπροσδιορισμός), να κινούνται (δραστηριοποίηση), να γίνονται (εξέλιξη, πρόοδος) και τελικά να αποβαίνουν (πραγμάτωση, ολοκλήρωση). Δηλαδή, με λίγα λόγια να γίνονται πολίτες.
Κι επειδή ως πόλις ορίζεται, όχι μόνο το σύνολο και η κατοικία των πολιτών, αλλά και η πολιτεία, δηλαδή η διοίκηση, το κράτος, οι άνθρωποι ανέπτυξαν την πολιτική, δηλαδή την τέχνη της διακυβέρνησης. Κι αυτοί που ασχολήθηκαν μ’ αυτήν ονομάστηκαν πολιτικοί. Με την σειρά του, το σύστημα, διακυβέρνησης ονομάστηκε πολίτευμα και όσοι διοικούν την πόλη, λέμε ότι πολιτίζουν.
Κύριο έργο βέβαια των τελευταίων είναι η ευημερία των πολιτών. Και είναι κοινά αποδεκτό, ότι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, κυρίαρχη θέση κατέχει ο πολιτισμός, που στο πολύτιμο λεξικό μας και πάλι ορίζεται ως: ημέρωσις, προαγωγή των ηθών και του πνεύματος, ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών όρων διαβίωσης του ανθρώπου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.