Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Επισκέψεις ΚΚΕ σε Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς


Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Το Δασαρχείο Κιλκίς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς επισκέφτηκε αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Ειρήνη Χατζή, γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς και μέλος της Επ. Περ. Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και τον Τάσο Βασιλακάκη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Δ. Παιονίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παιονίας, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους για τα ζητήματα της δασοπροστασίας, πυροπροστασίας.

Στις συναντήσεις αυτές το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τον τομέα ευθύνης των υπηρεσιών καθώς και για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αυτές παρουσιάζουν. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ενώ οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται, η στήριξη του κράτους διαρκώς μειώνεται ενώ το έργο που παράγεται οφείλεται κύρια στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Σε επίπεδο Δασαρχείου ενώ οι δασικές εκτάσεις (φτάνουν τα 2 εκατ. στρ. σε επίπεδο νομού) και η υλοτομία στο νομό (από 8.000 κυβικά το 2010, έφτασαν τις 59.000 κυβικά το 2019 μέσω της αποτελεσματικής καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας) αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή έχουν παγώσει οι προσλήψεις ενώ σήμερα μόλις 5 δασοφύλακες είναι υπεύθυνοι, σε 24ωρη βάση, για οτιδήποτε συμβαίνει στις παραπάνω δασικές εκτάσεις. 

Σαν να μην έφτανε αυτό η χρηματοδότηση για δασική οδοποιία, καταλυτικής σημασίας για την προστασία των δασών, δεν άγγιξε ούτε το 50 % του ποσού που αιτήθηκαν οι τοπικές υπηρεσίες από το αρμόδιο υπουργείο (από τις 450.000 € που ζητήθηκαν, εγκρίθηκαν μόλις 200.000 €). Την ίδια στιγμή παραμένει το κτιριακό πρόβλημα και ο πρόσφατος διαγωνισμός μίσθωσης προέκυψε άγονος.

Σε επίπεδο Πυροσβεστικής την ίδια στιγμή που το προσωπικό έχει ξεχάσει τι θα πει σπίτι, οικογένεια και ξεκούραση λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, την ίδια στιγμή καλείται να συνδράμει, λόγω εγγύτητας, σε όμορους νομούς για να καλύψει τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπάρχουν εκεί, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη. Παράλληλα ο στόλος της υπηρεσίας είναι σχεδόν απαρχαιωμένος με ηλικία άνω των δέκα ετών ενώ τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αποτελούν είδος προς εξαφάνιση για την κυβέρνηση, αναγκάζοντας την υπηρεσία να δέχεται χορηγίες για να καλύψει τις ανάγκες της.

Τα στελέχη του ΚΚΕ άσκησαν κριτική τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, διότι τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα οφείλονται πρωτίστως στη συνειδητή και χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος που τους υπηρετεί αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στη στάση του Κόμματος με τις παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη ή την παλαιότητα μέσων και την απουσία ουσιαστικής πρόληψης. Ενδεικτικό της φετινής κατάστασης είναι το γεγονός ότι στον τομέα της πρόληψης δόθηκαν για όλα τα Δασαρχεία της χώρας μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ που ζητήθηκαν (ποσοστό 10%).

Τέλος, κάλεσαν τους εργαζομένους να συμβάλλουν με τον οργανωμένο αγώνα τους για ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους με κριτήριο την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.