Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Όχι άλλα εκκλησάκια στις στροφές των δρόμων μας


Του Βασίλη Αθανασιάδη
Πανέμορφη η ιστορική πρωτεύουσα του δήμου μας Γουμένισσα και επί δεκαετίες πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας του νομού Κιλκίς.

Για την ιστορία της και τις ομορφιές της έχουν γραφτεί πολλά από πολλούς, ιδιαίτερα απο τον εκλεκτό συνδημότη μας και αγαπητό φίλο κο Χρήστο Ίντο (συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα).

Η νύφη του Πάικου με τις ομορφιές της, με τις ιστορικές εκκλησίες, της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, τα νεότερα μοναστήρια που την στεφανώνουν Ι.Μ. Οσίου Νικοδήμου (Πεντάλοφος) και Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης(Γρίβα), την γραφική πλατεία της με τα πλατάνια και την βρύση των Γάλλων στρατιωτών του Α΄ΠΠ, τα στενά δρομάκια της, με της υπέροχες γεύσεις και το παραδοσιακό τσίπουρο ή γράπα που απολαμβάνεις στα ταβερνάκια της, αλλά και οι καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες.

Το δεκαπενταύγουστο που πανηγυρίζει ο ναός (Ιερά Μονή) της Παναγίας επί τρεις ημέρες η Γουμένισσα δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας(είναι η μεγαλύτερη πανήγυρις σε όλο τον νομό Κιλκίς) είτε για να προσκυνήσουν είτε για να διασκεδάσουν, ιδιαίτερα η νεολαία, αυτό γίνεται κάθε χρόνο όπως και φέτος παρά τα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Η φετινή πανήγυρις κατέληξε σε θρήνο και πένθος για την πόλη του Πολυκάστρου, αφού κατά την επιστροφή τους από τη Γουμένισσα ξημέρωμα της Παναγίας και στις 06:45 λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα της Γοργόπης αυτοκίνητο ΙΧ με τέσσερα παλικάρια του Πολυκάστρου (ηλικίας 24 και 25 ετών) παρεξέκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο με συνέπεια τον θάνατο ενός επιτόπου και των τραυματισμό των άλλων τριών εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε αργότερα στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Η φετινή πανήγυρις της Παναγίας, το “Πάσχα του καλοκαιριού” έγινε ατελείωτη μαύρη “Μεγάλη Παρασκευή” για την πόλη του Πολυκάστρου, ανήμερα, πρωί πρωί, μαθεύτηκε το τραγικό δυστύχημα εκεί στο καταραμένο κομμάτι του δρόμου λίγο πρίν την γέφυρα της Γοργόπης. Θλίψη, θρήνος, ατελείωτος πόνος για την γνωσθείσα απώλεια του Κοσμά, που κηδεύτηκε στις 16/8 και τον οποίο αποχαιρέτησαν εκατοντάδες γνωστοί και φίλοι, ιδιαίτερα νέες και νέοι με δάκρυα στα μάτια.

Ξημερώματα της 16/8 και παρά τις προσπάθειες των γιατρών του 424 ΓΣΝ έφυγε από την ζωή και ο Δημοσθένης οδηγός του οχήματος, ο οποίος κηδεύτηκε την ίδια ώρα (18:00) στις 17 Αυγούστου με τις ίδιες τραγικές εικόνες συγγενών και φίλων στη κηδεία.

Το τραγικό αυτό γεγονός της απώλειας νέων ανθρώπων από τροχαία που ανατρέπει την φύση των πραγμάτων και οι γονείς να κηδεύουν τα παιδιά τους ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίστροφο, είναι ένα από τα χρόνια προβλήματα της χώρας μας με συνέπεια να χάνονται χιλιάδες νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο.

Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας και των ικανοτήτων μας, οι αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού, τα όρια και το μέτρο που πρέπει να γνωρίζουμε και να τηρούμε μας λένε ΟΧΙ στην υπερβολική ταχύτητα, ΟΧΙ στο κουρασμένο και άυπνο οδήγημα, ΟΧΙ στρές να φτάσουμε στον προορισμό μας πιέζοντας τους χρόνους... ΟΧΙ …... ΟΧΙ ….. ΟΧΙ ……… γιατί σας θέλουμε λεβέντες μας γερούς, να δημιουργείτε οικογένειες και να χτυπούν μόνο χαρμόσυνα καμπάνες για εσάς.

Ένα μεγάλο ΟΧΙ σε άδικους χαμούς και μαυροφορεμένες μάνες.

ΟΧΙ άλλα εκκλησάκια στις στροφές των δρόμων μας.

Στο συγκεκριμένο σημείο και ακριβώς απέναντι από τον τόπο της τραγωδίας υπάρχει άλλο εκκλησάκι από προηγούμενο παρόμοιο δυστύχημα.
Το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου άς το δουν οι τοπικοί άρχοντες και ειδικότερα οι βουλευτές του νομού μας και ο αντιπεριφερειάρχης μας, είναι αναγκαία η βελτίωση των χαρακτηριστικών του δρόμου, ειδικά στην τελευταία (θανατηφόρο) καμπύλη, σήμανση (μπλέ πινακίδες συνεχόμενες) στροφή δεξιά, βελτίωση (διόρθωση ) της γωνίας κλήσης του ασφαλτοτάπητα αντίστοιχα με την καμπύλη για μείωση της φυγόκεντρου δυνάμεως, μπάρες προστατευτικές σε όλο το κομμάτι της συγκεκριμένης καμπύλης και ότι άλλο κρίνουν απαραίτητο οι αρμόδιοι για ελαχιστοποίηση τέτοιων δυστυχημάτων.

Η αρχή της κατηφόρας προς την γέφυρα της Γοργόπης

Η τελευταία καμπύλη πριν την γέφυρα που χρήζει βελτίωσης

Το σημείο του τραγικού συμβάντος χωρίς μπάρες ασφαλείας


Το εκκλησάκι ακριβώς απέναντι από το σημείο τους δυστυχήματος από προηγούμενο θανατηφόρο ατύχημα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.