Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ποιος μας μοιράζει «διασημότητα» από το πανέρι;


Δελτίο τύπου Σοσιαλιστικής Προοπτικής
Δεν δικαιούται ένας πανεπιστημιακός να εκφράσει την αντίρρησή του σε ένα θέμα που αφορά στον χώρο εργασίας του και στο μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας; Αν κρίνουμε από τις απόψεις και τα σχετικά σχόλια του δημοσιογράφου Μιχάλη Μητσού, της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το προπατορικό αμάρτημα. Κάποιος θέλει να διώξει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από τον παράδεισο του υπαρκτού βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού. Και σε αυτόν τον κάποιον, ο μεγάθυμος Μιχάλης Μητσός χαρίζει απλόχερα τα περίφημα 15 λεπτά δημοσιότητας.

Πόσο να λιγουρεύεται άραγε την “προσφορά” των 15 λεπτών δημοσιότητας από τον Μιχάλη Μητσό ένας πανεπιστημιακός που μιλάει τακτικά σε ακροατήρια φοιτητών, σε εξειδικευμένα διεθνή επιστημονικά και πολιτικά συνέδρια, σε οικονομικά συνέδρια και σε συγκεντρώσεις οικονομικών επιμελητηρίων, σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας; 

Ένας πανεπιστημιακός που είναι εξαιρετικά φειδωλός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που οι πολιτικοί του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος μισθώνουν χρήστες για να διεκπεραιώνουν την επικοινωνιακή πολιτική τους και διαβάζουμε καθημερινά όσα φαιδρά διαβάζουμε από ανελλήνιστους και πολιτικά υπανάπτυκτους σχολιαστές.

Και έρχεται ο Μιχάλης Μητσός να αποδώσει ευτελή κίνητρα στον σύντροφο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, διότι τόλμησε να ταράξει τη νιρβάνα των νεοφιλελευθέρων γνωμηγητόρων και να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη σε κάποιο ζήτημα του πανεπιστημίου. Αλλά η απόδοση ευτελών κινήτρων, όπως είναι η επιδίωξη άσκοπης προβολής στη δημοσιότητα, φανερώνει στην καλύτερη περίπτωση αρρωστημένη καχυποψία, στη χειρότερη δόλο, διότι είναι προφανές πως η παρέμβασή του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη (μαζί με τους άλλους πανεπιστημιακούς συναδέλφους του) άγγιξε κάποιο “ευαίσθητο νεύρο” στη συγκεκριμένη ιστορία. Αφήνουμε το χειρισμό των λεπτομερειών του θέματος στον σύντροφο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς.

Επί των σχολίων του Μιχάλη Μητσού μερικές παρατηρήσεις εκ μέρους της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”: ηλεκτική σφοδρότητα του σημειώματος φανερώνει αμηχανία και νευρικότητα, κάτι που ματαίως επιχειρεί να καμουφλάρει ο συντάκτης με τη δήθεν χάρη… των 15 λεπτών δημοσιότητας προς τον σύντροφο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη!

Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” για να ικανοποιήσουμε και την προσποιητή άγνοια (τέτοιου είδους άγνοια από δημοσιογράφο την εποχή του διαδικτύου!!!) του συντάκτη της αθηναϊκής εφημερίδας είναι πολιτικό κόμμα. Και όπως κάθε πολιτικό κόμμα που σέβεται τη λειτουργία του και τα μέλη του διατυπώνει με ευθύνη τις όποιες προτάσεις του. 

Είτε αυτές αρέσουν στον Μιχάλη Μητσό, είτε όχι. Δεν γνωρίζαμε ότι πρέπει να πάρουμε άδεια από κάποιον δημοσιογράφο για να αποφανθούμε για το ποιόν του πολιτικού συστήματος της χώρας ή για τις “νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι θεσμοί”. Ο Μιχάλης Μητσός και όσοι συμμερίζονται την “κριτική” του, μπορεί να μην ανησυχούν για την πλήρη εξάρτηση της χώρας, μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού, μπορεί να ονειρεύονται μέσα στην αφέλειά τους για τα ελληνικά ΑΕΙ συνθήκες Καζακστάν ή στην καλύτερη Υπερδνειστερίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα και ενδιαφέρονται να δώσουν, στο μέτρο που αισθάνονται αυτή την ευθύνη, προοπτική στον τόπο και στη νέα γενιά με βάση τις επεξεργασίες τους και τις στρατηγικές-μακροϊστορικές στοχεύσεις τους.

Αυτή την αγωνία ο Μιχάλης Μητσός ως μέγας ιεροεξεταστής προσπαθεί να την εκχυδαΐσει μέσω του κακόβουλου υπαινιγμού ότι όλη η επιστημονική, πολιτική και κοινωνική δράση του συντρόφου Γρηγόρη Ζαρωτιάδη είναι απότοκο προθέσεων προβολής. Είναι φανερό ότι πάντοτε κάποιος πρέπει να κάνει τη βρόμικη δουλειά, στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική δολοφονία ενός χαρακτήρα από τα σπάργανα του, πριν αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος. 

Αλλά με κομψό τρόπο. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε: ο Μιχάλης Μητσός κομψεύεται επαρκώς… αλλά έχει πάρει ψηλά τον αμανέ με εκείνα τα 15 λεπτά δημοσιότητας! Ένας έξυπνος άνθρωπος, στην εποχή της παντοδυναμίας του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και σε τέτοια ηλικία, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τόση αφέλεια και να νομίζει ότι μπορεί να μοιράζει διασημότητα από το πανέρι.

Η κακή προαίρεση του και η πρόθεση του να παραστήσει το δήμιο σε μια δημόσια δολοφονία χαρακτήρα (η ψυχούλα του γνωρίζει για ποιον λόγο) φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να χλευάσει τις θέσεις των σοσιαλιστών στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο εορτασμό του gaypride. Αυτά βρήκε ο φουκαράς να αλιεύσει από τις δεκάδες ανακοινώσεις της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”, αλλά διέλαθε της προσοχής του μια λεπτομέρεια: σε συλλογικούς φορείς οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Αποδίδει “μομφές” στον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, που αναλογούν σε όλους μας.

Η θέση της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και παραμένει σαφής. Αν ο Μιχάλης Μητσός ή όποιος άλλος/η θέλει να ανοίξουμε το ζήτημα, πολύ ευχαρίστως. Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις που προβάλλαμε φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις.

Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” επειδή είναι σοσιαλιστικό κόμμα, είναι ενάντια σε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό, επειδή είναι σοσιαλιστικό κόμμα έχει πλήρη επίγνωση τι σημαίνουν τα δικαιώματα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτικού υποδείγματος. Μακριά από εμάς, λοιπόν, οι διάφορες φοβίες.

Καλό θα ήταν οι δημοσιογράφοι να ασκούν κριτική αφού πρώτα καταλάβουν τι υποστηρίζει ο άλλος, ειδικά όταν αναφέρονται σε γραπτά κείμενα. Επιλεκτικές αναγνώσεις και ερμηνείες, όπως του Μιχάλη Μητσού, φανερώνουν εκτός από προχειρότητα και έλλειψη επαγγελματισμού.

Εμείς οι σοσιαλιστές ότι λέμε, το εννοούμε. Και ότι εννοούμε, το υποστηρίζουμε δημόσια. Και περιμένουμε απαντήσεις από εκείνους και εκείνες που διαφωνούν επί των ζητημάτων που θίγουμε. Δεν ζητούμε καταχρηστικό μερίδιο στη δημοσιότητα, αλλά επιδιώκουμε – και είμαστε στον καλύτερο δρόμο - να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου και του λαού μας. 

Είμαστε εδώ για να δώσουμε προοπτική. Και επειδή δουλεύουμε στην κατεύθυνση προοπτικής σε όλα τα υποσυστήματα της ελληνικής κοινωνίας παρακολουθούμε, από πολύ κοντά, και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα πληροφόρησης της χώρας.

Επίσης, για να βγάλουμε τον κύριο Μιχάλη Μητσό από την “αγωνία” του για την αναγνωρισιμότητα των στελεχών μας, γνωρίζουμε ότι το πιο εύκολο πράγμα σε αυτή τη χώρα είναι να γίνεις “αναγνωρίσιμο”, “επώνυμο” πρόσωπο, αρκεί να γίνεις υποχείριο ή “νούμερο”… Δεν έχουμε διάθεση να γίνουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Επειδή σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν επιδιώκουμε δημοσιότητα από το πανέρι…

Είμαστε σοσιαλιστές, είμαστε αυθεντικοί.

Για λόγους ευγενείας ως τόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε τον κύριο Μιχάλη Μητσό για την προσπάθεια που κατέβαλλε… σαν άλλος Ηρώδης, μέρες που είναι… Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (www.sopro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.