Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοίνωση ΚΚΕ Κιλκίς για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ


Ανακοίνωση τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ 
«Η σημερινή ημέρα να σημάνει αφετηρία ουσιαστικής ανόδου των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να απορριφθεί η πολιτική που επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.


Οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι τα πρώτα δραματικά θύματα της νέας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας. Τα δημόσια συστήματα Υγείας - Πρόνοιας στη χώρα μας, υπονομευμένα από την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, σμπαραλιάστηκαν μες στην πανδημία, αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατα σε σχέση με την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. 

Οι εκατοντάδες των νεκρών στη χώρα μας και οι εκατόμβες των νεκρών στις άλλες χώρες και ιδιαίτερα στα ιδρύματα και στους οίκους ευγηρίας, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ο εξαναγκασμός των γιατρών σε "επιλογές" των ασθενών, λόγω των ελλείψεων, είναι η δραματική επιβεβαίωση.

Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Τα προβλήματα στις διάφορες δομές -σε συνθήκες πανδημίας- μεγεθύνονται, όπως στα Ειδικά Σχολεία, στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, στις δομές φιλοξενίας, στις υπηρεσίες υποστήριξης, λόγω της υποστελέχωσης. 

Με ανεπαρκή μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα-"λάστιχο", που εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους τους εργαζόμενους και τους περιθαλπόμενους. Με αποκλεισμένους τους ασθενείς από απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, αφού οι δημόσιες μονάδες Υγείας μετατράπηκαν σε μονάδες της "μιας νόσου" και με άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναπηρία, συνεχίζει την πολιτική που μας έφερε ως εδώ, τη στρατηγική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της αναπηρίας. Στη λογική των περικοπών, της συρρίκνωσης των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών, το φόρτωμα του κόστους για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και τη στήριξη του ανάπηρου στην ίδια την οικογένεια. Την εμπορευματοποίηση των αναγκών των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα με την κατάθεση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού, με νέες περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, με τσεκούρωμα των προϋπολογισμών ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, γίνεται αντιληπτό ότι οι συνέπειες στην ποιότητα ζωής και στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία θα πάρουν ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις.

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους να πρωτοστατήσουν στον καθημερινό αγώνα για:

- Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας.

- Άνοιγμα όλων των νοσοκομείων που έχουν κλείσει και άνοιγμα νέων δομών στην Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, την Αποκατάσταση, για να αραιώσει ο πληθυσμός των υπαρχόντων δομών, εκπαιδευόμενων και περιθαλπόμενων, που είναι υπεράριθμος. Ταυτόχρονα, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, με ένα ενιαίο σχέδιο και με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών, μέσων και εργαζομένων.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων αυτών των δομών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους υποστηριζόμενους/φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.

- Άμεσο άνοιγμα νέων δομών για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των υποστηριζόμενων/φιλοξενούμενων, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές των Ειδικών Σχολείων στους υποστηριζόμενους και στους περιθαλπόμενους στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και στα Ιδρύματα, αλλά και στους εργαζόμενους με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό των ασυμπτωματικών για να προληφθεί η διασπορά στους χώρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.