Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ψήφισμα Δήμου Παιονίας για την Αγία Σοφία

Δελτίο τύπου Δήμου Παιονίας
Προ της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφανθεί για το εξαιρετικά κατεπείγον του παραπάνω θέματος επειδή η βεβήλωση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη από την τουρκική κυβέρνηση και η λειτουργία της ως μουσουλμανικό τέμενος προσβάλλει την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Αφού το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάνθηκε για το κατεπείγον του θέματος (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Παιονίας ο οποίος είπε: Είναι γεγονός ότι η απόφαση-πρόκληση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε παράνομη την κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας αυτής, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ανήγγειλε ότι η άλλοτε βυζαντινή βασιλική θα υποδεχθεί πιστούς για τη μουσουλμανική προσευχή Μετά από αυτή την εξέλιξη προτείνουμε την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου της Αγίας Σοφίας και κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μετά από διαλογική συζήτηση η οποία καταγράφεται λεπτομερώς στα ηχογραφημένα πρακτικά και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Δημάρχου Παιονίας κατά ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.  

Το θέμα καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Α. Βασιλακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.