Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Η ταινία “Φρανκενστάιν Τζούνιορ” στο δημοτικό σινεμά Κιλκίς


Δελτίο τύπου Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Το καλοκαιράκι μας αποχαιρετά. Το ίδιο και το θερινό μας σινεμαδάκι. Οι προβολές ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ με μία από τις ωραιότερες κλασικές κωμωδίες όλων των εποχών, την ταινία του Μελ Μπρούκς “Φρανκενστάιν Τζούνιορ”.

Εμπνευσμένες ατάκες και ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ, και ανεπανάληπτοι διάλογοι ακόμα και ανάμεσα στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ίσως η ωραιότερη σάτιρα ταινίας τρόμου που έγινε μέχρι σήμερα.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έγραψε για την ταινία: 


... Στο τυπικό ντεκόρ της παραδοσιακής ταινίας φρίκης εισάγεται απότομα μια κοσμική φιγούρα, π.χ. ο απίθανος Φρανκενστάιν του θαυμάσιου Τζήν Γουάιλντερ (που είναι και συνυπεύθυνος μαζί με τον Μπρούκς, για το σενάριο) ή ο συμπαθέστατα τερατόμορφος βοηθός του, παιγμένος από μια μεγάλη βεντέτα της αγγλικής τηλεόρασης, τον εκπληκτικό Μάρτυ Φέλτμαν 

Κάθε φορά που εμφανίζεται το Τέρας, όλα δηλώνουν πως θα συμβούν τέρατα και σημεία. Όμως το άκακο Τέρας το μόνο που ζητάει είναι λίγη αγάπη και τρυφερότητα, ενώ κάθε φορά που πάει να κάνει μια στραβοτιμονιά, επανέρχεται στον ίδιο δρόμο με τη βοήθεια της μουσικής. 

Πρόκειται για ένα Τέρας, τόσο βολικό, που στο τέλος χορεύει ακόμα και κλακέτες σε στυλ Τζήν Κέλλυ. 

Αυτή η πλήρης αντίστροφη σ' όλα τα επίπεδα καθώς και η ικανότητα του Μέλ Μπρούκς να παίζει σαν ζογκλέρ με τα εκφραστικά του μέσα (εξπρεσιονιστικό ντεκόρ, φωτισμοί κόντρ-λυμιέρ, άνετος και απροκάλυπτων “δανεισμός” εκφραστικών τρόπων απ' όλα τα είδη της κινηματογραφικής κωμωδίας) κάνουν τούτη τη σπαρταριστή κωμωδία μια καθαρή απόλαυση και τοποθετούν τον Μπρούκς στην εντελώς πρώτη σειρά των μεγάλων κωμικών του κινηματογράφου. 

Άλλωστε η καλή κινηματογραφική κωμωδία είναι τόσο σπάνια στις μέρες μας που θα ήταν τελείως άστοχα το να χάσει τούτο το θαυμάσιο φιλμ όποιος ξέχασε να γελάει.”

Ο εγγονός του Φρανκενστάιν ντρέπεται για τη διάσημη καταγωγή του. Δεν θέλει καν να τον φωνάζουν Φρανκενστάιν και επιμένει στο όνομα Φρανκενστίν. Τις αναστολές του ξεπερνά, όταν κληρονομεί το κάστρο και το ημερολόγιο με τις σημειώσεις του παππού του. Τότε βάζει ξανά μπρος τα πειράματα του προγόνου του με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου καθώς και για τις Χρυσές Σφαίρες Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου (Κλόρις Λίχμαν και Μάντλιν Καν, αντίστοιχα).

Φρανκενστάιν Τζούνιορ

Young Frankenstein

ΗΠΑ, 1974

Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς

Σενάριο: Τζιν Γουάιλντερ, Μελ Μπρουκς

Πρωταγωνιστούν: Τζιν Γουάιλντερ, Μάρτι Φέλντμαν, Πίτερ Μπόιλ, Τζιν Χάκμαν, Τέρι Γκαρ

Διάρκεια: 106 λεπτά

Κωμωδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.