Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

"Τυρί από τον τόπο μου κι ας είναι τρύπιο"


Υπογράφει ο Σταύρος  Αμοιρίδης 
Γεωπόνος Α.Π.Θ. - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς 
Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα "Περικλής Κολότσιος" της Π.Ε. Κιλκίς οργανώθηκε μια σύσκεψη φορέων και Μονάδων Παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της Π.Ε. Κιλκίς με θέμα την διερεύνηση της δυνατότητας να παραχθεί ένα τοπικό γαλακτοκομικό προϊόν με την ένδειξη Π.Γ.Ε (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης). 

Συντονιστές και διοργανωτές της σύσκεψης Βασίλης Ιωαννίδης και Στάθης Τριαρίδης, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κιλκίς και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κιλτίδης. 

Τονίστηκε ότι βασικές παράμετροι θα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που ο τόπος παραγωγής και μεταποίησης του θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς και ζητούμενο είναι η διαδρομή μέχρι το σημείο της κατάθεσης φακέλου για προϊόν με την ένδειξη Π.Γ.Ε. 

Αφού τέθηκαν θέματα όπως η δημιουργία ενός "μύθου" γύρω από ένα παραδοσιακό προϊόν Π.Γ.Ε, τα εργαλεία στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος, ο προβληματισμός σε ποιους θα απευθύνεται, αν επαρκεί η σημερινή ποσότητα παραγόμενου γάλακτος, συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένα τέτοιο προϊόν ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής ενός παραδοσιακού προϊόντος, να οριστεί η ποσότητα παραγωγής που θα χρειαστεί, γατί η δημιουργία Π.Γ.Ε. δεν σημαίνει απαραίτητα και εμπορική επιτυχία. 

 Αναπτύχθηκε από τους περισσοτέρους η εξής άποψη: ένα τυροκομικό προϊόν που θα πρέπει να στηρίζεται στην προσφυγική παράδοση (κατ’ εξοχήν ποντιακή) από αγελαδινό γάλα, που έχει τριπλάσια παραγωγή και συμπληρωματικά ένα δεύτερο προϊόν από κατσικίσιο γάλα κατά την παράδοση των αυτοχθόνων κατοίκων (Βλάχων-Σαρακατσαναίων), που σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες παρουσιάζει αυξητική τάση κατανάλωσης. 

Απαραίτητη κρίθηκε και νέα σύσκεψη με τους παραγωγούς για να συζητηθεί και η δική τους άποψη, καθώς και η δυνατότητα αύξησης της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.

Χαιρετίζουμε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια, και εγώ προσωπικά σαν γεωτεχνικός κρατάω σαν βασικό συμπέρασμα την πρόθεση και την θετική απάντηση όλων των φορέων και των μονάδων παραγωγής που παρά τις όποιες διαφορές τους κάθισαν μαζί στο ίδιο τραπέζι, αντάλλαξαν απόψεις και αποφάσισαν να κινηθούν στην ίδια γραμμή και στην κοινή προώθηση ενός τοπικού προϊόντος. 

Όπως αυτοί ΕΝΩΘΗΚΑΝ για τον τόπο μας, έτσι ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ και εμείς με κάθε δημότη και κάθε υγιή αυτοδιοικητική δύναμη, χωρίς χρώμα, διαφορετικοί μεταξύ μας, για να αναδείξουμε την ΠΑΡΑΔΟΣΗ μας και να προωθήσουμε τα ΤΟΠΙΚΑ προϊόντα μας. Με απώτερο στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης εσωτερικής και εξωτερικής, την οικονομική ενδυνάμωση της υπαίθρου και των χωριών μας και την δημιουργία κινήτρων για επιστροφή των νέων στα χωριά. 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙΛΚΙΣ συνεχίζει να στηρίζει κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια και θα συνεχίσει να είναι αρωγός με όποιο τρόπο μπορεί για να αναδειχτεί η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ του τόπου μας. Αυτό που μας ΕΝΩΝΕΙ είναι η αγάπη για τον τόπο ΜΑΣ. 

Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο στους υπαλλήλους της ΔΑΟΚ Κιλκίς που ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές συνεχίζουν να έχουν σαν μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.