Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Οι ευγενείς της κοινωνικής ασφάλισης

Γράφει ο Σωκράτης Δημητριάδης
O ασφαλιστικός νόμος που ψηφίσθηκε εχθές υποσχέθηκε ισονομία και δικαιοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών. Ο τίτλος του ξεκινάει με τη φράση “Ενιαίο Σύστημα” ενώ στο πρώτο κιόλας άρθρο, στην παράγραφο 3, αναφέρει ρητά ότι “Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί μεενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους”. 

Μάταια όμως. Στο Άρθρο 39, παρ. 1β. θεσπίζονται χαμηλότερα ποσοστά εισφορών για τους νεοεισερχόμενους “ευγενείς” στο επάγγελμα του μηχανικού, γιατρού, δικηγόρου, φαρμακοποιού, συμβολαιογράφου, και οικονομολόγου, ενώ με το Άρθρο 101 χαρίζονται τεράστιες εκπτώσεις μέχρι και 50% στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, φαρμοκοποιών, κλπ. 

Για παράδειγμα, ένας μηχανικός ή δικηγόρος με καθαρά μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ - που είναι τριπλάσια από το μέσο εργαζόμενο εν καιρώ κρίσης - θα έχει μείωση εισφορών κατά 40% (σημειωτέον ότι η έκπτωση αυτή αφορά μόνο τις εισφορές και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις συντάξιμες αποδοχές). 
Επιβεβαιώνεται λοιπόν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, ακόμη και με αριστερή διακυβέρνηση, κάποιοι συνεχίζουν να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και ο υπουργός εργασίας, ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία προνομιούχων. 

Το “ενιαίοι κανόνες” σε ένα κράτος ισονομίας και δικαιοσύνης εξακολουθεί να αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο στην Ελλάδα του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.