Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016

Διεθνής Μέρα Μουσείων 2016
Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις 
Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού (17 & 18 Μαΐου) 
Άγ. Αθανάσιος, Τούμπα Παιονίας (17 Μαΐου) 
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς (19 Μαΐου) 
Ώρα 11.00 - 14.00 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, στο πλαίσιο του εορτασμού την 18η Μαΐου της Διεθνούς Μέρας Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά τοπία», διοργανώνει, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο του Παλατιανού στον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλατιανού στις 17 και 18 Μαΐου 2016, εκπαιδευτική δράση για μαθητές/τριες Δημοτικού με τίτλο «το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ……..» (η διαχρονικότητα των παιχνιδιών στο χώρο και το χρόνο). 

Τα παιδιά αφού περιηγηθούν με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας μας στο χώρο του Παλατιανού και ενημερωθούν για την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιώντας αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών θα παίξουν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου αρχαία παιχνίδια πεδίου, ώστε να κατανοήσουν την διαχρονικότητα του παιχνιδιού. 

Θα διασκεδάσουν με «κάλαμον περιβαίνειν», «τροχό», «ουρανία σφαίρα», «αμαξίδα» και «διελκυνστίνδα» και θα ζήσουν για λίγο στον αρχαιολογικό χώρο όπως τα παιδιά της αρχαιότητας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της εφημερίδας «Μαχητής» και τη συνδρομή του Δήμου Κιλκίς. 

Στο πλαίσιο του ίδιου εορτασμού, στις 19 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς στην αίθουσα με τα εκθέματα του Παλατιανού, θεματική ξενάγηση με παράλληλη ψηφιακή ενημερωτική προβολή. Η ανωτέρω δράση θα απευθύνεται πρωτίστως σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Επιπλέον, στις 20 Μαΐου η Εφορεία μας διοργανώνει εκπαιδευτική δραστηριότητα στο χώρο του ναού του Αγίου Αθανασίου (Τούμπα Παιονίας) με τίτλο «τι μπορεί να πει μια εικόνα;». 

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές της Α΄θμιας Εκπαίδευσης, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, και στόχο έχει να εξοικειώσει τους μαθητές με τις έννοιες «μουσείο» και «μνημείο». Τι περιλαμβάνει ένα Μουσείο; Ποια είναι η προέλευση των εκτιθέμενων αντικειμένων; Πώς ένα μνημείο συνδέεται με τα αντικείμενα αυτά;

Οι μαθητές, μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού θα συλλέξουν στοιχεία για να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, έχοντας ως παράδειγμα το ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται στη γειτονία του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου προϊστορικών χρόνων της Τούμπας.

Η δραστηριότητα θα περατωθεί με την προβολή power point για τα μνημεία της περιοχής του Κιλκίς και ακολούθως με χειροτεχνική δραστηριότητα (ζωγραφική) των μαθητών σχετική με το ίδιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.