Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ομιλία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Συνεδριακό Κιλκίς

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Κιλκίς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, η Οργανωτική Επιτροπή "Κιλκίς 1913-2013" και ο Σύλλογος Κρητών ν. Κιλκίς "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ", διοργάνωσαν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα την "Συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στη διαμόρφωση της σύγχρονης Κεντρικής Μακεδονίας". 
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, υπήρξε ο καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις. Ο κ. Ανωγειανάκις με έναν εξαιρετικά δομημένο και μεστό λόγο, αλλά και με μια διαφορετική προσωπική προσέγγιση, ιδωμένη μέσα από τις καταγραφές και τις αναμνήσεις του πατέρα του, “ενός γνήσιου «Βενιζελικού» όπως τον χαρακτήρισε, που έζησε τα γεγονότα από κοντά, αναφέρθηκε τόσο στην ιστορική προσωπικότητα του Ελ. Βενιζέλου όσο και στο ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε. 

Ειδικότερα, έκανε λόγο για έναν "Έλληνα που, όσο και αν αυτό ακούγεται εξωπραγματικό, η ίδια η ύπαρξή του και οι συνέπειες των χειρισμών του (και όχι απλά η μνήμη του) εξακολουθούν να αγγίζουν τη ζωή μας τόσο σε συλλογικό, όσο και, πολλές φορές, σε προσωπικό επίπεδο".

Σε ό,τι αφορά στη συμβολή του Βενιζέλου στη διαμόρφωση της σύγχρονης Κεντρικής Μακεδονίας ο ομιλητής τόνισε ότι, “στην σημερινή της μορφή, μπορεί να θεωρηθεί δημιούργημα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διότι από τη στιγμή της απελευθέρωσής της και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι κινήσεις του Βενιζέλου στην σκακιέρα της ιστορίας που την έθρεψαν και την δυνάμωσαν, ώστε σήμερα να αποτελεί το υγιέστερο και πιο φέρελπι κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας". 


Αναφορικά με την Μικρασιατική καταστροφή, ο κ. Ανωγειανάκις υπογράμμισε ότι “ο Βενιζέλος την αντιμετώπισε Προμηθεϊκά. Δεν την αντιμετώπισε, απλά, ως μία χαίνουσα πληγή που έλαχε σε εκείνον να γιατρέψει, αλλά ως τη μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει το «Γένος των Ρωμιών» σε «Έθνος των Ελλήνων». Είχε την ψυχική δύναμη, την ηρεμία της σκέψης αλλά και την βαθειά ιστορική γνώση, την ξεκάθαρη αντίληψη της ιστορικής διαδικασίας και τη συνείδηση του ιστορικού του ρόλου, ώστε από κήρυκας της ανασύστασης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας να γίνει ο θεμελιωτής του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και ενός συμπαγούς κορμού του Ελληνικού Έθνους”. 


Την εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Ειρ. Αγαθοπούλου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013” του Δήμου Κιλκίς Αν. Αμανατίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Κ. Γιαννόπουλος, οι Πρόεδροι των Οργανισμών Πολιτισμού και Παιδικών Σταθμών Μ. Τσιραμπίδου και Κ. Γιαννακούλα-Ζιούτα αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων, φίλοι του Συλλόγου και κόσμος, προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Βασιλάκης, ενώ στο τέλος της ομιλίας του κ. Ανωγειανάκι μέλη του Χορευτικού Τμήματος του "ΑΡΚΑΔΙΟΥ", παρουσίασαν κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ανωγειανάκι δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του εορτασμού στη διεύθυνση: www.kilkis2013.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.