Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αναβίωσε το έθιμο του Μπέη στις Μάνδρες Κιλκίς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών και η Νεολαία Μανδρών αναβίωσαν το έθιμο το Μπέη την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, που φέτος ήταν πιο επίκαιρο από ποτέ. 
Οι φωνές του Μπέη πλημμύρισαν τους δρόμους στο χωρίο Μάνδρες. Με ένα κάρο ο Μπέης και τη συνοδεία του γύρισαν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας τους χωριανούς φόρο για την χρονιά που πέρασε.

Οι οικογένειες, οι οποίες είχαν παντρέψει την χρόνια που μας πέρασε παιδιά, φορολογούνταν για την προίκα που έδωσαν και έδιναν στον Μπέη ένα τμήμα αυτής.

Λίγα λόγια για το έθιμο.... Ο Μπέης είναι ένα καθαρά λαογραφικό.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Ο Μπέης εκείνη την εποχή ζούσε σαν Αγάς.
Επειδή οι συνθήκες εκείνης της εποχής ήταν πάρα πολύ δύσκολες για να επιβιώσει κανείς, πήγαινε και δούλευε στις δουλειές του Μπέη για ένα κομμάτι ψωμί. Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού αντιδρούσαν σ’ όλη αυτή την εκμετάλλευση οπότε και ξεσηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν να σταματήσει αυτό το καθεστώς που επικρατούσε, πράγμα που το κατάφεραν.

Οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν στους Έλληνες να συγκεντρώνονται και να μιλάνε ελεύθερα. Μετά από προσπάθειες τους επέτρεπαν να συγκεντρώνονται την Αποκριά, να μιλούν ελεύθερα και να λύνουν τα προβλήματά τους. Σιγά-σιγά μπορούσαν να σατιρίζουν τους Τούρκους και να τους πειράζουν, μόνο εκείνη τη μέρα. Το έθιμο συνεχίστηκε, και μετά την απελευθέρωση γινόταν σαν γιορτή για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση των Τούρκων. Κράτησε, και με τα χρόνια αύξησε το σατιρικό και περιπαικτικό χαρακτήρα του.


Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή Λατρεία, γιατί το κρασί κατέχει σημαντική θέση στην όλη τελετουργία.

Ο Μπέης συνοδευόμενος από την ακολουθία του περνάει από όλα τα σπίτια το χωριού και μαζεύει τον υποτιθέμενο "Φόρο εισοδήματος" που πλήρωναν παλιότερα οι Έλληνες υπόδουλοι. Σε κάθε αυλή η νοικοκυρά κερνάει όλη τη συνοδεία με κρασί, μεζέδες και γλυκά, και ο νοικοκύρης προσφέρει το Φόρο.
Ο "φόρος" αυτός μεταφράζεται σε χρήμα, σιτάρι και αυγά. Αφού δοθεί στον Μπέη το δοχείο με το στάρι εύχεται "καλή σοδειά και καλή προκοπή" και συνεχίζει το γύρισμα του χωριού.

Το έθιμο του Μπέη το συναντάμε στη Θράκη και ειδικότερα στο Διδυμότειχο και στα χωριά του βόρειου Έβρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.