Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Στις ομαδικές παραιτήσεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων επέμεινε ο Σ. Δανιηλίδης

Την παραίτηση όλων των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων των 325 δήμων της χώρας, ως έσχατη αντίδραση προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αντισυνταγματικοί και αντιαυτοδιοικητικοί νόμοι της κυβέρνησης ζήτησε, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Ο κ. Δανιηλίδης παρουσίασε το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΚΜ και τόνισε ότι μόνο όταν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα σοβαρότατο πολιτικό γεγονός, όπως είναι η ομαδική παραίτηση όλων μας, που θα προκαλέσει πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο ενδιαφέρον, θα μπορούμε να ελπίζουμε στη μη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων διατάξεων. Η ΠΕΔΚΜ σας ζητά να ορίσετε ως κορωνίδα, ως έσχατο μέσο της αντίδρασης σύσσωμης της αυτοδιοικητικής οικογένειας, την ομαδική παραίτηση των 325 Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων και των αναπληρωτών τους», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι είναι τραγικό να συζητούμε για νομοθετήματα που καταργούν τις συνταγματικές προβλέψεις για την αυτοτέλεια των Δήμων, όπως είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, η λειτουργία Παρατηρητηρίου Οικονομικής Διαχείρισης, η εφεδρεία ή οι απολύσεις προσωπικού. Και είναι επίσης τραγικό να ζούμε σήμερα καταστάσεις εξαθλίωσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω παρακράτησης πόρων αλλά και την ουσιαστική κατάρρευση σημαντικών κοινωνικο- προνοιακών προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Εάν δεν έχουμε ουσιαστικές αλλαγές θα καταρρεύσουν τα προγράμματα σε ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κλπ στις 30 Μαρτίου. Τα προγράμματα αυτά είναι πολύ ουσιαστικά για τη στήριξη εκατομμυρίων οικογενειών αλλά και ίσως ό,τι απέμεινε από τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στην Πατρίδα μας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δανιηλίδης υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ που αντιτίθεται στην αποστολή στοιχείων υπαλλήλων για διαθεσιμότητα και ζητά κατάργηση της διάταξης για την απαγόρευση των προσλήψεων. «Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της κινητικότητας και της μετακίνησης προσωπικού εκεί που πλεονάζει, αυτό όμως πρέπει να γίνει με αξιολόγηση, οργανωμένα και σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διευκρίνισε. «Η ΠΕΔ απορρίπτει τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς των υπουργείων. Η κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο» είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει άμεσα προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν προχωρήσει η ΚΕΔΕ, η ΠΕΔ θα κάνει την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

«Η αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ομόφωνα αξιώνει από την ΚΕΔΕ, να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με στόχο αυτές να οδηγήσουν στη μη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, εκείνες οι οποίες ουσιαστικά καταργούν την διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο παραβιάζει ευθέως και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια και το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας»τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας.

«Δυστυχώς η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αποτελεί πλέον πολιτική επιλογή»συμπλήρωσε ο κ. Δαινηλίδης που ζήτησε επίσης ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, προβολής των θέσεων και αποκατάστασης της τιμής και της υπόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.