Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Και η φαντασία έχει τα όρια της βρε τρελέ!

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης
(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ το 2008)
Ελλάς 1980. Ακρίβεια, ανεργία, πόλεμοι, ψυχροπολεμικό κλίμα κομμουνιστικής ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, ενεργειακό πρόβλημα, έλλειψη έργων και υποδομών για μια σύγχρονη Ελλάδα, και τόσα άλλα, που με κάνουν να πιστεύω ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ σε αυτόν τον κόσμο.
Προχθές ήρθε στο καφενείο ένας τύπος. Είχε όλη την τρέλα του κόσμου πάνω του. Παλαβός, θεόμουρλος, φαφλατάς, και λίγα λέω. Μιλούσε για το μέλλον σε 20-30 χρόνια. Τον πήραμε στην πλάκα, γελάσαμε, ξεσκάσαμε για λίγο.

Ήρθε η αστυνομία, και τον «μάζεψε» για το ψυχιατρείο, τον κακομοίρη. Μιλούσε συνεχώς για ένα εξωπραγματικό μέλλον. Επειδή μας έκανε και γελάσαμε, αποφάσισα να τα γράψω . Που ξέρεις; Μπορεί κάποτε να γίνει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Είπε ο μουρλός. «Τώρα το 1980 κυβερνάει ο Κ. Καραμανλής, και σε λίγο -όπως είναι αναμενόμενο- θα κυβερνήσει ο Παπανδρέου. Ε ! σε 20-30 χρόνια αυτά τα ονόματα θα είναι πάλι στο προσκήνιο. Θα συνεχίσουν οι γιοί και οι ανιψιοί. Το 1981 θα μπούμε στην ΕΟΚ. Θα πάρουμε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Μετά από 25 χρόνια ακόμα θα φτιάχνουμε τα βασικά. Θα κάνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ και θα ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.» Πολλή φαντασία έχει ο παλαβός.

Είπε ο θεοπάλαβος. « Σε λίγα χρόνια θα διαλυθεί η ΕΣΣΔ. Θα γίνουν φιλαράκια με τους αιώνιους εχθρούς τους τις ΗΠΑ. Θα γίνουν ποιο καπιταλιστές και από τους Αμερικάνους.» Κόψε τα ληγμένα φάρμακα αγόρι μου.

Και συνεχίζει ο ψυχάκιας. «Οι ουρές των Μοσχοβιτών, για ένα κομμάτι κρέας θα εκλείψουν. Θα μεταφερθούν όμως στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2008. Θα κάνουν ουρές οι Έλληνες με αμάξια, μπιτόνια, μπουκάλια, περιμένοντας ώρες, για λίγες σταγόνες βενζίνη. Και θα πλακώνονται και στο ξύλο» Αυτή τη σκηνή και σε ταινία να την δω, δε θα την πιστέψω.

Η φαντασία του παλαβού δεν έχει τελειωμό. «Με τους Βούλγαρους θα γίνουμε φιλαράκια και συνέταιροι. Θα ψωνίζουμε τα πάντα από εκεί. Από ρούχα και φασολάκια, μέχρι γυναίκες. Κάποιοι από πάνω μας, θα δημιουργήσουν κράτος με το όνομα «Μακεδονία». Με τους Τούρκους μέχρι και κουμπάροι θα γίνουμε. Αλλά ο κουμπάρος (Οθωμανός) την κουμπάρα (Ελλάς), δυο φορές την εβδομάδα… Θα μοιάζουμε πολιτισμικά στην Ν. Υόρκη. Αλβανοί, Ρώσοι, Πακιστανοί κτλ θα ζουν εκατομμύρια ανάμεσα μας.» Που τα σκέφτεται και τα λέει ρε ο άτιμος.

Ο φαφλατάς έχει ρέντα σήμερα. « Μην κλαίγεστε, αγχώνεστε, θυμώνετε, που φουλάρετε σήμερα το αμάξι με ένα πεντακοσάρικο ( 1,5ευρώ). Θα έρθει εποχή που θα δίνετε για ένα γέμισμα, περίπου 20.000 δρχ !!! (60 ευρώ).» Τον ζουρλομανδύα στον κύριο επειγόντως.

Πριν με βάλετε στο Δαφνί για αυτά που λέω, αφήστε με να πω λίγα ακόμα, είπε ο τρελός.

« Θα έχει κάθε οικογένεια τουλάχιστον 1-2 αμάξια, αλλά δεν θα μπορεί να μετακινείται λόγω κόστους. Όλοι θα νομίζουν ότι έχουν δικό τους σπίτι, αλλά δεν θα είναι δικό τους στο τέλος. Οι καλές τράπεζες στην αρχή θα μοιράζουν συνεχώς λεφτά, επειδή θα λένε ότι σας σκέφτονται. Κάποια στιγμή όμως θα αλλάξουν βιολί και θα τα πάρουν πίσω,(με το παραπάνω βέβαια), για λίγες απλήρωτες δόσεις.» Βρε ας μας δώσουν λεφτά αυτές, και βλέπουμε. Θα τη βρούμε την άκρη..

« Θα έχετε του κόσμου τα καλά, μόνο που δεν θα είναι αυτό που φαίνονται. Π.χ. θα τρώτε ηλιέλαιο, αλλά θα είναι ορυκτέλαιο. Το χειμώνα θα έχετε ότι καλοκαιρινό φρούτο και λαχανικό τραβάει η ψυχή σας. Ντομάτες, αγγουράκια . Θα παραπονιέστε όμως ότι είναι πανάκριβα, άνοστα, και γεμάτα καρκίνο. Θα δουλεύουν και οι δύο στην οικογένεια, αλλά τα χρήματα δε θα φτάνουν. Θα υπάρξει κρίση στα τρόφιμα. Θα πείτε το ρύζι, ρυζάκι.» Πολύ κινδυνολόγος ο τρελός.

«Φράουλες θα τρώτε φθηνές όμως. Όλο το Μπαγκλαντές θα δουλεύει στη Μανωλάδα για πάρτη σας. Η καρδιά σας και η ψυχή σας, θα είναι όμως ποιο βρώμικη από τα μαυριδερά, λιγδιασμένα χεράκια του Πακιστανού που τις μαζεύει.»

«Κάθε παιδί θα έχει μία συσκευή πάνω του, η οποία θα κάνει τα πάντα. Θα ονομάζεται κινητό. Θα μπορεί να μιλά παντού, να στέλνει μηνύματα, μουσική, βίντεο, να βλέπει συγχρόνως ο ένας τον άλλον, και πολλά άλλα. Κι όμως το παιδί θα νιώθει και πάλι ΜΟΝΟ, και θα διαμαρτύρεται ότι του λείπει η επικοινωνία και η επαφή…» Πολλά έργα βλέπεις μεγάλε.

«Από μια συσκευή με οθόνη, κάτι σαν τηλεόραση, θα υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε όλους και όλα αστραπιαία. Νομίζω ιντερνέτ θα λέγεται. Θα βρίσκεις εκατομμύρια πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα, θα μιλάς, θα γνωρίζεις, θα βλέπεις, θα κάνεις φίλους, έρωτα, με χιλιάδες άλλους από ΟΛΗ τη γη. Κι όμως και πάλι θα νιώθεις ΑΜΑΘΗΣ. Θα έχεις περισσότερη ΜΟΝΑΞΙΑ και ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.»

«Η τηλεόραση, δεν θα είναι όπως σήμερα ασπρόμαυρη και με βαρετά προγράμματα, ούτε θα παίζει μόνο το απόγευμα. Θα είναι σαν κορνίζα, με καταπληκτικά χρώματα, θα παίζει όλη μέρα, με εκατοντάδες κανάλια, όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο. Σόου, τραγούδια, σήριαλ, ντοκιμαντέρ, τα πάντα. Κι όμως δε θα σας αρέσει ΤΙΠΟΤΑ, και θα κάνετε συνεχώς ζάπινγκ…»

Και η φαντασία έχει τα όρια της βρε τρελέ. Ελλάς έτος 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.