Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Πληρωμή τόκων μόνο για 4 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο - Δόση στα μέτρα του δανειολήπτη!

- Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013
- Ανατρέπεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
- Δυνατότητα μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα
- Διαβάστε τι προανήγγειλε ο γ.γ. Καταναλωτή

Μπορεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους στην ΕΕ και ίσως παγκοσμίως, αλλά στην εφαρμογή του ανέκυψαν σημαντικά ζητήματα όπως η μακροχρόνια εκκρεμοδικία.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου, υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, με τη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την ύφεση.

"Είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και το 2019 ενώ σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές- Aνατροπή στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

- Θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

- Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

- Μετά την τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα. Αν έχει συμβεί αυτό τότε εξετάζεται η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

Με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός ενώ έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100, που αφορούν μικρές οφειλές για 1- 2 τράπεζες και από αυτές το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι περίπου 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις, ενώ η αναλογία μεταξύ θετικών και αρνητικών αποφάσεων ανέρχεται στο 50%- 50%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 80% των απορρίψεων οφείλεται σε τυπικούς λόγους και μόλις το 20% σε λόγους ουσίας και όσον αφορά στις θετικές αποφάσεις μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους, ενώ σε περιπτώσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία διατάχθηκε «κούρεμα» του συνολικού χρέους σε ποσοστό 60% κατά μέσο όρο.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ζητούν έως και 40 έτη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για την προστασία της κύριας κατοικίας, συμψηφισμό των καταβολών που γίνονται μετά την κατάθεση της αίτησης ενώπιον ειρηνοδικείου, αυτόματη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και φυσικά ένταξη των εμπόρων και μικροεπιχειρηματίων στο νόμο.

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.