Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση Περιφέρειας σε δημοσιεύματα για «κρυφά» κονδύλια»

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για «κρυφά» κονδύλια και «άγνωστα» αποθεματικά, από το γραφείο Τύπου ανακοινώνονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
Α) Τα 16 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν σε προθεσμιακό λογαριασμό αποφέροντας τόκους ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ (από το 2007 έως σήμερα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης ήταν εξουσιοδοτημένος να διαχειριστεί τα χρηματικά διαθέσιμα με αποφάσεις και του Νομαρχιακού αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι φανερό ότι χάρη στους ορθούς χειρισμούς και τη χρηστή διαχείριση ο φορέας ωφελήθηκε, πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι, αντιθέτως, άλλοι οργανισμοί απώλεσαν μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος μέσω της αγοράς ομολόγων.
Β) Τα 7 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπα τρεχούμενων λογαριασμών από τα οποία πληρώνονται τρέχουσες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη διαθεσιμότητα σε ρευστό.
Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει οποιαδήποτε παρατυπία ή η ύπαρξη κρυφών κονδυλίων από τη διοίκηση και τους περιφερειακούς συμβούλους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Μέγαρο ανεγείρεται χωρίς δάνειο, με κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από τη χρηστή διαχείριση ετών και την εξοικονόμηση κονδυλίων. Χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ.
Είναι δε στις προθέσεις της διοίκησης να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τη δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων για την πραγματοποίηση έργων άμεσης προτεραιότητας.
Είναι φανερό ότι προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ζήτημα εκ του μη όντος, αντί να επικροτήσουν το ότι καταφέραμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια παρά την οικονομική συμπίεση την οποία υφίσταται η αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, εκτός από περιπτώσεις όπου έχουμε καθυστερήσεις στην εκταμίευση κρατικών κονδυλίων. Δέκα χρόνια στη διοίκηση, κανείς δεν κατηγόρησε τη διοίκηση ή τις υπηρεσίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Και παρά την πενιχρή χρηματοδότηση από την Πολιτεία, (μείωση κονδυλίων έως 80%, καθώς το 2011 δόθηκαν για έργα 24.731.015,22 εκατ. ευρώ, ενώ για το α’ εξάμηνο 2012 μόλις 1.570.703,44 εκατ. ευρώ), η ΠΚΜ είναι ακόμη όρθια και λειτουργεί προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις με συνετή διαχείριση των οικονομικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου