Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την επιμήκυνση»

Δύο χρόνια επιπλέον για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής θα δοθούν στην Ελλάδα, γράφει η SZ. Διαψεύδει η Κομισιόν. "Δεν έχουμε αποφασίσει", διαμηνύει το Βερολίνο.
Ανάσα δύο ετών θα δώσουν οι διεθνείς δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου εκείνη να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη σχέδιο «μνημονίου κατανόησης» που έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές. Ασαφές παραμένει, ωστόσο, πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 15-18 δις. ευρώ που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Αναπάντητο μένει επίσης ακόμη το ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα μετά το 2014.

«Έχουμε κουραστεί να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε φημολογία»Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, το νέο σχέδιο προβλέπει την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, το 2016 και όχι το 2014, όπως υπαγορεύουν οι μέχρι τώρα συμφωνίες. Το ίδιο ισχύει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πεδία της αγοράς εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής. Η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο ότι μέχρι το 2015 η Αθήνα δεν θα έχει πετύχει το στόχο της είσπραξης 19 δις, αλλά τα έσοδα θα περιοριστούν στα 8,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές θα εγκρίνουν σύντομα την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 32 δισ. ευρώ.

Αποστάσεις παίρνει η ΚομισιόνΣχολιάζοντας το άρθρο της εφημερίδας, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, παρέπεμψε στην έκθεση της Τρόικα και υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παραχώρηση χρόνου στην Ελλάδα. "Θα περιμένουμε τις προτάσεις της Τρόικας και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις. Όλα τα άλλα είναι σαν να διαβάζει κανείς το φλιτζάνι".
Από το δημοσίευμα της SZ αποστασιοποιείται και η Κομισιόν. "Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτε από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι "ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση". Στο ίδιο μήκος κύματος και το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν που επισήμανε στο ARD ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Άσμουσεν παρέπεμψε, ωστόσο, στο πρόβλημα της κάλυψης του κενού χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό καλύπτεται μόνο με πρόσθετους πόρους από την ευρωζώνη.
Κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν στην έκθεση της Τρόικας. «Έχουμε κουραστεί να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε φημολογία» φέρονται να δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζουν οτιδήποτε για μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και διεθνών δανειστών, αναφέρει το dpa.

«Λίγες, αλλά καθοριστικής σημασίας εκκρεμότητες»Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της Deutsche Welle, η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Αθήνα θεωρείται «σχεδόν ειλημμένη απόφαση». Η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν «λίγες, αλλά καθοριστικής σημασίας εκκρεμότητες». Πέραν της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την οποία οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κοινή πρόταση, τίθεται και ζήτημα μηχανισμών, που θα εγγυώνται την εφαρμογή των υπεσχημένων. Στην παράμετρο αυτή φέρεται να επιμένει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, η καγκελαρία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.
Κύκλοι του Βερολίνου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αθήνα το πακέτο των περικοπών.

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.