Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ξενάγηση δημοσιογράφων στην έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» στη Θεσσαλονίκη

Εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υποδέχτηκαν σήμερα (Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012) στο Διοικητήριο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, προκειμένου να τους ξεναγήσουν στην έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» που θα φιλοξενηθεί στο δεύτερο όροφο του Υπουργείου από τις 26 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός: «Η επέτειος των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 και το 1913, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική Πολιτεία να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές σε μια ένδοξη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
Μια περίοδο ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας του ελληνικού Έθνους. Σε αυτήν τη εθνική επέτειο, το Υπουργείο μας συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Μακεδονία, ευελπιστώντας να μεταφέρουμε σε όλους τους Έλληνες τον εθνικό παλμό εκείνης της ιστορικής περιόδου. Άλλωστε, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλτσιος, ο οποίος είναι και ο επιμελητής της έκθεσης, μαζί με τον γιο του Νικόλαο, επισήμανε πως «πρόκειται για την πλουσιότερη έκθεση που οργανώθηκε με θέμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Επιθυμία του κ. Υπουργού ήταν να παρουσιάζονται στην έκθεση πρωτότυπα τρισδιάστατα αντικείμενα που να εμπεριέχουν το DNA ανώνυμων και επώνυμων πρωταγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων. Επίσης, επιθυμία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης ήταν να γίνει μια σύντομη αναφορά σε όλη την περίοδο από την εποχή που η Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, μέχρι το 1912 που παρουσιάζονται όλα τα επαναστατικά κινήματα των Ελλήνων για την ελευθερία τους».
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τα εκθέματα που έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί, αποτελούν σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της χώρας και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Μεταξύ αυτών θα είναι προσωπικά αντικείμενα:
-του Ελευθέριου Βενιζέλου,
-του Βασιλιά Γεωργίου Α΄
-του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου,
-του Υποπλοίαρχου Βότση,
-του Στρατηγού Καλλάρη,
-του Χασάν Ταχσίν πασά
-κειμήλια αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής.
Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ για την παραχώρηση των κειμηλίων ευχαριστούμε θερμά: τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς», το Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκης.
Ακόμα τους ιδιώτες συλλέκτες: Δημήτριο Γιαννόγλου, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ιωάννη Ζωχιό, Μαρία Καλλάρη, Αναστάσιο Λιάσκο, Ιωάννη Μέγα, Νατάσα Μποζίνη, Βασίλειο Νικόλτσιο, Νικόλαο Τολιάδη, Ιωάννη Τσελεπίδη, Πέτρο Παπακυριακού, Αθανάσιο Φλόκα και Α. & Λ. Χαΐτογλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.