Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για την Μονή Οσίου Νικοδήμου Γουμένισσας

 Ένα μοναδικό γεγονός μεγάλης σημασίας για την ιστορία του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10η πρωινή.

Το Ιερό Κοινόβιο, που αποτελεί αφ’ ἱδρύσεώς του (εν έτει 1981) Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, είχε την τιμή να υποδεχθεί τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, την Ιερά Επιστασία και μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Το γεγονός τούτο είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα αγιορείτικα δεδομένα, διότι η Ιερά Κοινότης και ιδίως ο Πρωτεπιστάτης δεν εξέρχονται ποτέ του Αγίου Όρους, παρά μόνον υπό εξαιρετικές περιστάσεις.
Παρόντες κατά την λαμπρά υποδοχή ήταν ο Δήμαρχος Παιονίας κ.Αθανάσιος Λαπόρδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ.Χρήστος Γκουντενούδης, ο Αντιδήμαρχος Παιονίας κ.Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κιλκίς κ.Παντελεήμων Κολόμβος, ο Διοικητής Ασφάλειας Κιλκίς κ.Νικόλαος Χρυσουλίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γουμένισσας κ.Αντώνιος Μπουτζάλας, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ιερού Κοινοβίου» καθώς και φίλοι του Ιερού Κοινοβίου.
Μετά την είσοδο στο Καθολικό, εψάλη Δοξολογία και ετελέσθη δέηση. Στην συνέχεια ακολούθησε προσφώνηση από τον Καθηγούμενο του Ιερού Κοινοβίου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Πανοσιολογιώτατε Άγιε Πρώτε, Άγιοι Επιστάται και Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγιωνύμου Όρους,
Ιδιαίτερη τιμή και χαρά περιποιεί σε εμάς η επίσκεψή σας στο δικό σας Αγιορείτικο Μετόχι, το Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο διδάσκαλο του Γένους, τον Αγιορείτην άγιον Νικόδημο.
Άγιοι Πατέρες, δεν ήρθατε μόνοι σήμερα εδώ. Ήλθαν μαζί σας όλοι οι Αγιορείτες Άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι. Στο πρόσωπό Υμών των Αντιπροσώπων υποδεχόμεθα όλους τους Μοναχούς του Αγίου Όρους, που στην πραγματικότητα αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες, τους Μοναχούς τους εν τοις Ουρανοίς και τους Μοναχούς τους επί της γης. Αισθανόμεθα ότι μαζί σας αυτήν την ώρα βρίσκεται το νέφος των Αγιορειτών Αγίων, των Μοναχών που ασκήτεψαν στον Ιερό Άθωνα και ευαρέστησαν τον Θεόν.
Η παρουσία σας εδώ σήμερα είναι για μας μια πολλαπλή ευλογία, αφού μεταφέρετε τις ευχές των «εν ερήμοις και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης» και εν Κοινοβίοις ασκουμένων πατέρων και αδελφών.
Δοξολογούμεν τον Θεόν για την μεγίστη ευλογία να έρθετε έστω και για λίγο κοντά μας μεταφέροντας, ανανεώνοντας θα λέγαμε ακριβέστερα, την αύρα της χάριτος του Αγίου Όρους.
Μέσα σ’αυτήν την δοξαστική πανδαισία, στη σύναξη των Αγίων, βρισκόμαστε κι εμείς. Το Άγιον Όρος δια του Μετοχίου του βρίσκεται ιεραποστολικώς στον τόπο αυτό για να μας βοηθά και να μας διδάσκει να εφαρμόζουμε τον τρόπο της Μοναχικής ζωής.
Πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια από τότε που με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Αμβροσίου θεμελιώθηκε αυτή η αγιορείτικη έπαλξη, εδώ στην άκρη της ελληνικής Μακεδονικής γης.
Και η έπαλξη αυτή, το κομμάτι αυτό του Αγίου Όρους, φωτίζει και συνεχίζει να γεμίζει με φως τις καρδιές των ανθρώπων πλημμυρίζοντάς τες με Χριστό και Ελλάδα.
Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας. Σας ευχαριστούμε που μας θυμάστε και σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε για μας, τους εκτός του Αγίου Όρους αγιορείτες αδελφούς σας. Καλώς ήλθατε. "

Ο δε άγιος Πρωτεπιστάτης Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης αντιφώνησε ως εξής: "Πολυσέβαστε Γέροντα Χρυσόστομε,
Εκφράζοντες τας εγκαρδίους και ολοθέρμους ευχαριστίας ημών εκ μέρους απάσης της Ιεράς Κοινότητος δια την τιμητικήν υποδοχήν σας, αυθορμήτως μεταφερόμεθα δια της σκέψεώς μας εις τον λαμπρόν φωστήρα του Αγίου Όρους και της οικουμένης Όσιον πατέρα ημών Νικόδημον τον Αγιορείτην, τον προστάτην της ιεράς ταύτης συσκηνίας, τον οποίον τοσούτον τιμάτε και αγαπάτε, ως απέδειξεν άλλωστε και εσχάτως η θαυμαστή επανεύρεσις των κλαπέντων αγίων λειψάνων αυτού.
Ουχί βεβαίως άνευ θείας βουλής εγένετο η αφιέρωσις του ιερού τούτου κατοικητηρίου εις τον μεγάλον μυστικόν διδάσκαλον και θησαυρόν της νήψεως, τον απλανή οδηγόν της νοεράς εργασίας, όστις προσβλέπει επί τον κόπον των ενταύθα ενασκουμένων πατέρων, την θυσιαστικήν καθ’ ἑκάστην διακονίαν των και την αδιάλειπτον νοεράν εργασίαν των, δια να πλουτίζη υμάς τη Αυτού χάριτι και να οδηγή τα τέκνα του, αλλά και πάντα τον ενταύθα προστρέχοντα, ως εις πνευματικόν καταφύγιον και φάρον φωτεινόν, πιστόν λαόν προς το θέλημα του Κυρίου και προς την αιωνίαν κληρονομίαν της ουρανίου Βασιλείας Του.
Ευρισκόμενοι λοιπόν εις τον αγιασθέντα δια ασκητικών ιδρώτων και δακρύων τούτον τόπον, αγαπητέ Γέροντα Χρυσόστομε και προσφιλείς πατέρες και αδελφοί, ενούμεν μεθ’ ὑμῶν τας ευχάς και ταπεινάς δεήσεις μας προς τον Κύριον όπως, τη αμετρήτω αγαθότητί Του, εκχέη τας ευεργεσίας Του εφ’ ὑμᾶς προσωπικώς και την συνοδείαν σας, και εκτείνη την κραταιάν Του χείρα εις στήριξιν του πολλαπλού αγώνός σας δια την προστασίαν, τον ωραϊσμόν της επί γης Ιεράς Μάνδρας του αγίου Νικοδήμου και του οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ και την περιφρούρησιν και πνευματικήν πρόοδον και σωτηρίαν του αγίου χορού της Αδελφότητος. Αμήν.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν περιγράφουν εναργώς το πολύ όμορφο κλίμα που επεκράτησε κατά την υποδοχή του αγίου Πρωτεπιστάτου, των Επιστατών και των λοιπών Αντιπροσώπων, οι οποίοι μετά την υποδοχή, το κέρασμα, την ξενάγηση και την μοναστηριακή φιλοξενία, ανεχώρησαν από το Μετόχιο."



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.